HomeИнтересноПолезноСпят ли рибите или не - разберете истината

Спят ли рибите или не – разберете истината

Знаете ли дали спят аквариумните рибки?

Този въпрос се задава доста често, както от дечицата, така и от възрастни любители на домашните любимци, така и от акваристи. Той е особено популярен, сред начинаещите.

Често това се дължи на особеностите в живота на собствениците на аквариуми. Например, ако стопанинът трябва да работи, през нощта. Естествено, поне малко светлина осветява помещенията и така собственикът, често се тревожи за своите домашни любимци. Пречи ли това на съня им? И като цяло спи ли аквариумната рибка.

Искаме да кажем веднага – да, рибите спят!

Но не в обичайния човешки смисъл. Ако мозъкът на човек практически спира да реагира на заобикалящата го реалност по време на сън, тогава физиологичните процеси в тялото просто се забавят при рибите. В същото време те перфектно реагират на най-малките промени в ситуацията около тях. Независимо, дали става въпрос за външен шум или светлина / сянка, падащи върху аквариума. По принцип, ако рибата първоначално седи в аквариума на светлина, тогава тя ще заспи. И тук, точно обратното, тя може да бъде събудена, като изключим светлината. Въпреки това, все още има много отговори „зависи“ от вида на рибата. За тях ще говорим по-долу.

Характеристики в съня на аквариумните риби

Както вече споменахме, рибите не спят като хората. В съня си затваряме очите. И виждайки човек със затворени очи, можем спокойно да предположим, че той спи. Но рибите нямат клепачи и съответно не затварят очите си. Поради това е много трудно да се определи, дали рибата спи или е будна.

Има редица общи признаци, по които може да разберете, че вашият домашен любимец си почива. Рибата става неактивна, практически не движи перките и опашката си, често заема неестествена позиция на тялото (например с главата надолу или се преобръща по гръб), може да се зарови в земята, да се скрие в растения или декорации. Разбира се, това поведение може да е свързано с болестта, но е лесно да се провери. След като сте хванали рибата в необичайна позиция, просто докоснете стъклото до нея. Ако тя реагира бързо и се върне към нормалното си поведение, значи всичко с вашия домашен любимец е наред. Ако продължава да се държи неправилно, тогава трябва да потърсите възможни причини.

Как спят рибите

Както вече писахме – различните риби спят по различен начин. Ето няколко примера: по време на сън барбусът виси с главата надолу във водния стълб и бледнее; сомът се крие в различни убежища или просто в тревата, златната рибка може да се обърне с корема нагоре, бета, гурами и други лабиринти обикновено лежат на една страна веднага щом намерят подкрепа.

Плувният мехур и ефектът му върху съня

За разлика от хората и животните, рибите имат специален орган, наречен плувен пикочен мехур. Той съдържа въздух. И рибата, като регулира количеството си в мехура, може да изплува на повърхността, да потъне на дъното или просто да виси във водния стълб. Наличието и здравето на плавателния мехур при рибите пряко влияе, върху съня им. При неправилна работа могат да им окажат проблеми при потапянето или обратното – да паднат на дъното.

Тук е мястото да споменем, че има риби, които нямат плавателен мехур. Ако се държат в аквариуми, те стават много големи. Това са например различни видове акули и скатове. Акулата, без да се движи, просто ще падне на дъното. Но защо тя не може да спи на дъното? Като, например, сомът? Всичко е просто – хрилете й приличат на прорези и за да получи кислород, акулата е принудена да се движи, през цялото време. Дори насън. Ако падне на дъното, тя просто ще се задуши.

В заключение:

И така, разбрахме, че аквариумните риби все пак спят. Те, обаче не го правят по различен начин от нас или животните. Рибите насън практически не се движат и понякога заемат неестествени пози. Така че, когато видите любимата си риба да виси с главата надолу, не трябва веднага да се паникьосвате. Може да проверите, дали тя просто не е заспала.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ