HomeИнтересноКой кръщава Белия дом с това му име

Кой кръщава Белия дом с това му име

Знаете ли защо Белият дом се нарича така?

Резиденцията на президента на САЩ, разположена на Pennsylvania Avenue 1600 във Вашингтон се откроява с бялата си фасада, искряща на слънце.

Откъде идва името Белия дом и кой го е наричал така?

Белият дом – така се казва най-важната сграда в САЩ, защото е буквално бяла.

През 1791 г. президентът Джордж Вашингтон избира това място за своя резиденция, а на следващата година започва строителството по проект на ирландския архитект Джеймс Хобан. Въпреки това, през 1798 г., когато приключва вторият президентски мандат на Вашингтон са издигнати само стените на сградата и вместо традиционната боя работниците използвали варова боя. Тя по-добре защитавала сградата от влага и замръзване. През 1799 г. Вашингтон умира и не е имало време да се премести в новия дом.

Строежът на постройката е завършен, през 1800 г., а вторият президент на САЩ Джон Адамс става неин първи жител. Приблизително по същото време прякорът е даден на сградата. По-късно той става и официалното му име – Белият дом.

Символ на демокрацията: Кратка история на Белия дом

Вече трети век Белият дом е символ на силата на нацията и президентството на САЩ.

Първият камък на официалната резиденция на американските президенти, известна по света като Белия дом е положен във Вашингтон на 13 октомври 1792 г.

Президентът също участва в проектирането на сградата, която е издигната по проект на архитекта Джеймс Хобен. Той бил напълно достоен да поеме отговорността по изграждане на сградата, т. к. спечелил конкурс за разработване на архитектурен проект за резиденцията, обявен от Джордж Вашингтон, през 1790 г..

Според проекта сградата на президентската резиденция трябвало да бъде проектирана в паладиански стил. Последният се основава на заимстване от принципите на класическата храмова архитектура на Древна Гърция и стриктно спазване на симетрията. За изграждането на Белия дом са отпуснати 2,5 милиона долара.

Официалното името на Белия дом е присвоено през 1901 г., когато 26-ият президент на САЩ Теодор Рузвелт подписва съответния указ.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ