HomeИнтересноПолезноЕто защо жените носят сутиен - каква е историята му

Ето защо жените носят сутиен – каква е историята му

Всяка жена знае, какво облекчение е да се прибере вкъщи и най-накрая да свали сутиена си. Тогава защо го носим всеки ден, ако е толкова неудобно?

Може би, основната причина е общественото мнение. Мнозина все още вярват, че ходенето, без сутиен е неприлично. Освен това просто сме свикнали със сутиените. Почти всяка жена започва да носи сутиена, през пубертета, сякаш това в пряка женска отговорност.

Как се заражда идеята за сутиена

Преди нашата ера египтяните завързвали гърдите си с плътен ленен плат, защото малките гърди били на мода. Така, момичетата с пищен бюст, както се смятало, изглеждали като обикновени хора. Превръзките за стягане на гърдите се появили първо в древна Гърция.

През Средновековието, заради модата на малките гърди, момичетата били принудени да носят оловни пластини, за да поддържат бюста плосък. Във Франция, това време започнало, през 1370 г., когато със закон е прието носенето на сутиен, според който жените са задължени да поддържат гърдите си с рокля с шнур. Корсетите били популярни навсякъде.

В края на 19 век лекарите обявяват война на корсетите

Идеята им била подкрепена от суфражетки (участнички в движение за права на жените да имат избирателни позиции, движението е наречено суфражизъм), които се борили, срещу дискриминацията на жените, а корсетът правел представителките на нежния пол неактивни и поробени.

Каква е историята на сутиена

Познатият ни днес сутиен се появява през 1889 г. Той е ушит от французойката Ермин Кадол. Съществува легенда, че един от клиентите на Хермина й казал, че корсетът пречи на играта на тенис и находчивата шивачка отрязала долната част на корсета. Много вероятно е това да е просто легенда. И все пак, ясно е, че сутиенът е създаден като начин да се освободят жените от неудобния корсет. В същото време по-късно започва да се възприема и като мъка и задължение.

Вредно или полезно е носенето на сутиен?

Тук се появява неминуемо въпросът: Защо жените носят сутиени, щом наистина ги мразят?

Съществува мит, че носенето на сутиен увеличава шансовете да се разболеете от рак на гърдата. Лекарите обаче опровергават това, като твърдят, че няма доказателства за подобна теза.

Смята се, че ходенето, без сутиен е много по-удобно. Това обаче не е съвсем вярно. Например, жените с големи гърди ще се чувстват по-комфортно, носейки сутиен, защото той може да облекчи или предотврати болките в гърба, които често са резултат от голямото притегляне на гърдите им.

Има мнение, че ако се откажете сутиен, тогава гърдите ви ще увиснат. Няма научни доказателства за този факт. Гърдите губят формата си поради генетиката, хормоналните промени и стареенето, а не поради отхвърлянето на сутиена. Въпреки това, учените са единодушни, че увисването при дамите с пълна форма може да се увеличи и без сутиен.

В това време, на друго място е проведено проучване, което показа, че когато момичетата не носят сутиени, състоянието на гърдите им се подобрява, тъй като при носене на сутиен връзките и мускулите престават да изпълняват функцията си и гърдите губят своята еластичност.

В днешно време много хора предпочитат спортни сутиени. Експертите обаче казват, че е невъзможно да ги носите през цялото време. Прекалено стегнатият сутиен оказва силен натиск, върху гърдите, а плътната материя може да раздразни кожата.

И тук е мястото да споменем, че да изхвърлите сутиен с изтекъл срок на годност си е правилен подход.

Много ще попитат: И сутиените ли имат срок на годност?

Отговорът е: Да, сутиените също го имат. И този период е доста кратък.

Срок на годност на сутиена: Оказва се, че ако носите определен сутиен поне веднъж седмично, трябва да се сбогувате с него след 8 месеца, защото бельото се разтяга и престава да изпълнява ролята си.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ