HomeИнтересноКой писател е известен с псевдонима на Чудомир

Кой писател е известен с псевдонима на Чудомир

Едва ли, има малко или голямо, което да не е чувало псевдонима на Чудомир. Помните ли, живописните картинки, пренасящи ни в отминалите времена изобразени върху учебниците по литература? Е, именно за него става дума…

Кой стои зад псевдонима на Чудомир

И въпреки, че навярно вече мътно се връщат спомените, кой е този човек, какво е оставил в наследство на Родината ни и с какво ще помним делата му. Припомнете си сега…

Кой писател е известен с псевдонима на Чудомир

Димитър Чорбаджийски е лицето зад псевдоним Чудомир. Той е виден общественик, писател, художник, български хуморист и краевед (лице, което се занимава с изследване и проучване на родно мястото, роден край).

Димитър Чорбаджийски е оставил значителна следа в културния и духовен живот на Казанлък и като цяло за страната. Къщата, в която живее със съпругата си след смъртта му, е превърната в музей и е обявена за паметник на културата с национално значение. В нея и днес могат да се доловят онази топлина и уют на неповторима българска атмосфера.

И така, по-късно има цял комплекс с обща площ от 300 квадратни метра, открит през 1979 г. Това се случва на 13 април. Къщата в комплекса като художествено-документална изложба, може да бъде разделена на три зали, хранилище и конферентна зала с мултимедийно оборудване.

Музеят е отворен за изследване, опазване и разпространение на ценното художествено наследство, оставено от талантливия писател. В него са запазени над 15 000 оригинални ръкописа, писма, скици, картини и лични вещи на художника и съпругата му, показани са и неговите картини. В конферентната зала се посещават различни тематични изложби, изнесени четения, литературни четения.

Димитър Христов Чорбаджийски е български хуморист и краевед

Като човек отдал живота си в изследване на родното място, нека споменем малко и за родния край на Димитър Чорбаджийски.

Казанлък е град с богато историческо наследство, за да го направи достояние на повече хора през 1901 г. родолюбецът Петър Топузов основава историческия музей „Искра”, в него се помещава уникална нумизматична колекция. След смъртта му за директор на музея е назначен видният художник Чудомир, той работи за обогатяване на музейния фонд и разширяването му през 1930 г. – 1958 г.

Писателят се движи в литературните среди, общува с хора като ценни Димчо Дебелянов, Лилиев Райнов Никола. Творбите му са характеризират с остроумие и хумор. Той е автор на запомнящите се произведения „Аз не съм от тях”, „Нашенци”, „Панаир”, „Консулът на Голо Бърдо”, „Кой поръча като”. В книгите си сам рисува карикатури за службата си прототипи реално съществуващи същества.

Литературно-художествен музей “Чудомир”

Той е единствен по рода си у нас. Може да се нарече още – център на престижната културна фондация “Чудомир”. Такава е създадена през 1992 г. за подпомагане на млади таланти. Заради своята важност и вечност се нарежда на видно място в списъка на стоте туристически обекта на България.

Казанлък е родно място на много видни личности с принос в културния ни живот, големият композитор академик Петко Стайнов, известният художник Дечко Узунов, популярният с художествена живопис и графика проф. Ненко Балкански, домовете им са превърнати в музеи, разказващи за техния живот и творчество, път към успеха, а експозициите им включват оригинални произведения и лични вещи. Така се случва и с лицето зад псевдонима на Чудомир.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ