HomeИнтересноКолко държави с буквата "О" знаете?

Колко държави с буквата “О” знаете?

По мое време беше мтого популярна играта с държава. Избираше се определена буква от азбуката на случаен принцип и участниците се редуваха да казват имена на държави. Печелеше този, който последен кажеше име на държава с определената буква. Разбира се, имаше букви, с които имаше много малко държави и те даваха предимство на участника късметлия. Поради тази причина днес ще ви представя колко държави съществуват по света започващи своето име с буквата “О” на български.

Кои държави започват с буквата “О”

1.Обединените Арабски Емирства (ОАЕ)

ОАЕ е държава, която е разположена в най-източвната част на Арабския полуостров. Нейната територия е по-малка от България – около 80 000 квадратни километра(не може да се каже с точност колко, тъй като има спорове за границите с останалите държави), но населението и е повече от 9 млн души. Интересното при нея е, че тя се състои емирства, които бихме могли да определим почти като микродържави, тъй като имат голяма самостоятелност на действията си. Ето кои са те:

  • Абу Даби – Това е най-голямото по територия и второто по население емирство в ОАЕ. Абу Даби е със специален статут в рамките на ОАЕ и има право на вето по ключови въпроси за страната. Там е концентрирана и в голяма степен нефтената индустрия, която е водеща за Емирствата. Въпреки това през последните години има опити да се развиват и в други сфери.
  • Аджман – Най-малкото и от 7-те емирства – теритоиря около 250 квадратни км.
  • Дубай – Това е другото ключово емирство в рамките на ОАЕ, което определя политика на страната. Разбира се, и тук нефтената индустрия е водеща, макар че през последните години има силен тласък в развитието на туризма, който започва постепенно да дава резултат.
  • Рас-ал-Хайма –  Гранично емирство с Оман.
  • Ум-ал-Куейн – Едно от най-малките – около 750 квадратни км и около 70 000 души
  • Фуджейра – Тук има 2 важни особености – първата е, че това е единственото емирство с излаз на Оманския залив(другите са на Персийския). Втората особеност е, че то е предимно с планински релеф, което определя и по-благоприятните условия за живот в сравнение с останалите пустинни емирства.
  • Шарджа – След Абу Даби и Дубай, това е най-голямата и населено емирство, което предпоставя и неговата важна роля в рамките на ОАЕ.

За ОАЕ е важна да се отбележи, че е било под протекцията на Великобритания дълги години,като след откриването на нефт, постепенно се смята, че излиза от нейния контрол. Друг важен момент за отбелязване е, че формално държавните институции са сходни с тези на повечето европейски държави, важните постове в държават се предават по наследство, така че на практика се реализира по различен модел на управление. Важно е да се знае, че столицата на страната е Абу Даби, а не Дубай както смятат повечето хора.

2.Оман

Оман е втората държава с буквата “О”. По ирония, тя е съсед на ОАЕ и се намира също на Арабския полуостров. Нейната територия е около 309 000 квадратни километра, а населението е под 5 млн души. Малко хора знаят столицата на тази интересна държава, която се казва Маскат.

Какво трябва да знаем за Оман

Оман се приема за абсолютна монархия, тъй като трите власти са концентрирани в едно лице – султан. Интересното е, че имат 2-камарен парламент като горната камара има консултативен характер. Друг интересн факт за Оман е, че това е една от малкото сунитски държави, които поддържат традиционно добри отношения с представителя на шиитските държави Иран. Друг близък традиционен партньор на Оман е Занзибар, с който имат традиционно силни исторически връзки. Както и останалите страни на Арабския полуостров, Оман разчита много на своите нефтени находища, но те са много по-ограничени в сравнение с останалите страни в региони. Важно е да се отбележи за столицата Маскат, че това е пристанище което съществува повече от 2000 години и служи като мост между Изтока и Запада.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ