HomeИнтересноКолко държави с Д има ?

Колко държави с Д има ?

Продължавайки играта с букви и държави, сега ще ви представя колко държави по света започват с буквата “Д”. Те са точно 5 на брой и сега ще ви представя интересни факти за всяка една от тях.

Кои са държави с буква “Д”

1. Дания

 Дания е първата страна за която всички хора ще се сетят с тази буква. Не толкова известен факт е, че извън територията си на континента Европа, към нея се прибавят и двата големи острова – Фарьорски и Гренландски. Ако не ги броим тях – територията на Дания е малко под 43 000 квадратни километра, а населението е малко под 6 милиона души. Тъй като повечете от вас са запознати с Дания, ще ви представя повече информация за нейните 2 най-големи острова:

  • Фарьорски острови – Те са разполоени между Норвегия и Исландия. Интересното е, че през 20 век има поредица от опити на местните жители да излязат от контрола на Дания, но въпеки това процесите им са стопирани. Успешен резултат на тези действия е през 1973 година, когато те отказват да се присъединят заедно с Дания към Европейската общост(ЕС) заради проблемите, които ще им донесе в тяхната риболовна промишленост.
  • Гренландия – Това е най-голевияг остров в света. Има ограничен суверенитет спрямо Кралство Дания и то само по отнешение на вътрешната си политика. През XX век, гренландците успяват постепенно да си извоюват по-голяма самостоятелност, като местният език е приет за единственият официален в страната.

2.Демократична република Конго

Тук е спорно дали да се брои с буквата Д или буквата К, но тъй като трябва да се направи разграничение със съседната република Конго, ще я приема с буквата Д. Повечето от нашите по-възрастни читатели я познават със старото й име – Заир, което тя носи до 1997 година. Това е една от най-големите държави в света – на 11 място по територия и на 14-то място по население с почти 112 милиона души. НАмира се в Централна Африка. Тя е бивша белгийска колония и е позната и под името Белгийско Конго. Интересно е, че първоначално тя е призната за лична собственост на белгийския крал, а чак по-късно е приета за колония на Белгийската държава. На 30 юни 1960, Белгия се изтегля от територията и държавата започва да се движи по своя самостоятелен път.

3.Джибути

Това е държава, която малко хора знаят, а нейната територия има огромно значение. Джубути е много малка държава, но с ключово местоположение. Тя се намира точно на връзката между Аденския залив и Червено море откъдето преминава морската търговия между Азия и Европа. Поради тази причина тя дълго време и била и френска колония, но през 1977 година придобива своята независимост. Не случайно точно в този регион има поредица от военни бази на САЩ , а Китай успя да построи точно в Джибути една от малкото си бази извън неговата територия.

4.Доминика

Това е островна държава в Карибско море. Нейното име в превод означава неделя, тъй като това е денят, в който Колумб слиза на острова. Историята на страната е много тъжна, тъй като местното население бива избито от конолизаторите от Европа и на негово място са докарани роби от Африка. Доминика често сменя своят господар между Франция и Британската империя и поради това е известна с различни имена през годините. През 1978 се смята, че Доминика започва своето самостоятелно съществуване. Официалният език е английски, но сред местното население се говори и разновидности на френски.

5.Доминиканската република

Това е последната държава с буквата Д в класацията. Интересното е, че тя се намира на остров Еспаньола – 2/3 от него съставят Доминиканската република, а другата 1/3 е Хаити. Смята се, че точно от тук започва завладяване на Американския континент от испанците. Столицата е Санто Доминго – първият град основан от европейците. Историята на страната е свързана със сменяна на чуждия господар, който варира между Испания, Франция, Колумбия и САЩ.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ