HomeИнтересноБългарияКолко медали имаме от зимни олимпийски игри

Колко медали имаме от зимни олимпийски игри

Медалите на България от зимни Олимпийски игри не са много, поне не златото, но определено си заслужават да бъдат споменати. Нека започнем с този списък, като в него на първо място оставим…

Колко медали имаме от зимни олимпийски игри

Екатерина Дафовска е единствената зимна Олимпийска шампионка, която е спечелила златен медал. Дисциплината е биатлон. Останалите медалите на България от зимните Олимпийски игри спечелени през годините са, както следва:

  • 1980 г. – 1 бронзов (ски бягане 30 км, Иван Лебанов);

И по ред на годините:

  • 1998 г. – 1 златен (биатлон, Екатерина Дафовска);
  • 2002 г. – 1 сребърен (шорттрек 500 м, Евгения Раданова) и 2 бронзови (биатлон, Ирина Никулчина и шорттрек 1500 м, Евгения Раданова)
  • 2006 г. – 1 сребърен (шорттрек 500 м, Евгения Раданова)

Всичко на всичко страната ни има само един златен медал от Зимни Олимпийски игри и той е този на Екатерина Дафовска. Това безспорно е най-големият успех в историята и все пак не е единственият. Нека си припомним кои са те! На най-големия спортен форум България има общо 6 медала – 1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови.

Предистория на България на олимпиадата

В действителност преди паметния успех на Дафовска, спортистите на България са имали само един медал. Той е от много по-назад във времето.

Първо отличие спечелил Иван Лебанов. Той стигнал до бронзов медал при дисциплина ски бягане на 30 километра. Това се случило на Олимпийските игри през 1980 година, Лейк Плесид (САЩ).

В периода 1998-2006-а страната ни изживява своя възход в олимпийски игри. Това се случва през 1998 г, в Нагано, САЩ, когато Дафовска заслужено печели първото злато. В същата дисциплина, първа на 15 км биатлон и на косъм от още един медал се нарежда Павлина Филипова. Тя остава четвърта на стотни от бронза. Тогава България записала и най-високата си позиция в класирането по медали на Олимпийски игри и така заела 15-о място.

Колко общо са всички медали от зимни олимпийски игри

Чисто като количество медали най-успешна е Олимпиадата в Солт Лейк Сити от 2002 година. Тогава родната делегация се завръща с общо 3 медала – 1 сребърен и 2 бронзови. Единият бронз е на Ирина Никулчина в преследването на 10 километра в биатлона.

Евгения Раданова носи сребро от спринта на 500 метра в шорттрека и бронз на 1500 метра. Представителката ни в шорттрека взема и единствения медал за България на Игрите в Торино през 2006-а. Печели отново сребро на 500 метра.

В заключение:

И така, ако изключим, че в колекцията на Раданова няма олимпийско злато, лесно може да я отредим за най-успешния български спортист на зимните спортове.

В най-емблематичния зимен спорт и като най-изявен представител се нарежда Петър Попангелов. Той единствен има победа в ски алпийските дисциплини, в старт от Световната купа и още десет подиума. Достига до шесто място на два пъти на Олимпийските игри. Това е в Сараево през 1984-та и Лейк Плесид, през 1980 г..

Източник: gol.bg

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ