HomeИнтересноВ кой спорт имаме най-много олимпийски шампиони?

В кой спорт имаме най-много олимпийски шампиони?

Знаете ли, кои са най-големите български успехи на Олимпийските игри? Помните ли, колко медала има страната ни от игрите? Нека припомним някои сюблимните моменти, в които целият български народ се изправяше на крака, от вълнение пееше химна с насълзени от радост очи и пълни с гордост сърца …

В кой спорт имаме най-много олимпийски шампиони?

Българската следа на Олимпийските игри ни води до 218 медала, от които 51 златни. Припомняме си малка част от най-великите успехи на нашите звездни лица:

Първият Олимпийски медал в историята на страната ни е взет от Борис Георгиев – Моката. Годината е 1952-ра в Хелзинки, когато той се класира на трето място в боксовия турнир, категорията до 75 кг. Златният медал е даден на България едва четири години по-късно в Мелбърн. Никола Станчев е звездата и триумфът е на този борец от село Твърдица.

Кои олимпийски шампиони ще помним завинаги

Непобедимият световен рекордьор Стефка Костадинова. Всички помним или сме чували, когато носи златен медал на България от Олимпийските игри в Атланта. Годината е 1996-та. Най-трогателното е, че това се случва при изключително тежка нейна конкуренция. И все пак Костадинова грабва златото. Тя отбелязва своя великолепен скок от 205 сантиметра. Така българският шампион печели заветния медал.

Румяна Нейкова също не бива да изостава от класацията Тя печели редица отличия на световната сцена, а Олимпийското злато макар, че й убягва в 2008-ма година в Пекин, на Олимпиадата. За нея, това е петото участие. Нейкова триумфира на скиф. Така тя спечелва пълен комплект медали – освен златото, има сребро в Сидни и бронз от Атина.

Таня Богомилова се нарежда в списъка през 1988-ма година в Сеул, когато печели златен медал на 100 метра бруст. Така тя поставя олимпийски рекорд за онова време, за 1 минута 7 секунди и 95 стотни. Това е първата и последна титла за България в Олимпийската дисциплина по плуване.

Лекоатлетът Йорданка Донкова печели златото в Сеул в състезание по лека атлетика. Годината е 1988-ма и се оказва “златна” за България с поредния триумф. Донкова поставя Олимпийски рекорд от 12 секунди и 38 стотни. Времето е подобрено, чак през 2012-та година на Олимпиада в Лондон.

Станка Златева, неслучайно наречена „златното момиче на България“. Тя е един от най-успешните състезатели по борба. Тя става първият български участник в дисциплината си. Това е през 2004-та година. Златева е носител на два сребърни медала от Олимпийски игри – през 2008-ма, Пекин и от 2012-та, Лондон.

Най-много олимпийски шампиони и медали

България се слави и с много други рекорди. Тук, не бива да пропускаме легендарният Йордан Йовчев, който остава единствения гимнастик в историята и единствен български спортист, участвал на Олимпийски игри цели шест поредни пъти в периода 1992-ра – 2012-та година. Печели четири олимпийски медала на халки, три бронзови и един сребърен.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ