HomeИнтересноБългарияКоя е Иванка Ботева - неизвестната история на майката на Христо Ботев

Коя е Иванка Ботева – неизвестната история на майката на Христо Ботев

Всички сме чували историите на великите български имена, но рядко ни се налага да потърсим информация или да проучим нещо повече за техните роднини, близки и най-вече майките им. Решихме днес да се спрем на една такава и не е кой да е, а великият поети и български революционер Христо Ботев.

Знаете ли за историята на майката на Христо Ботев?

Нека ви разкажем малко за тази жена…

На име Иванка Стайкова Дрянкова, по мъж, тя е известна и като Иванка Ботьова Петкова. Съпруга е на Ботьо Петков, калоферския учител (1815 – 1869) и, както вече стана ясно майка е на революционера и поет Христо Ботев. Осен него си има още 8 деца, един от останалите също е известен българин и се казвал генерал-лейтенант Кирил Ботев.

Коя е Иванка Ботева

Тя е родена през 1823 година град в Калофер. Първата биография на майката на Иванка Ботева е написана в статията „Иванка Ботьова Петкова“ от Иван Кр. Стойчев, където пишело:

„          Баба Иванка е родена в гр. Калофер към 1823 г. от родители Стайко Дрянков и Тота Бурмова. Имала е братя Генко, Мирчо и Стойко и сестри Мария и Лала. Братята и Мирчо и Стойко рано се заселили в гр. Кишинев, гдето отвели по-късно и баща си, и там променили семейното си име на Топалови.      “

Какво още не знаем за Иванка Ботьо Петкова

Жената не само е майка на 9 деца, но била известна и със силен дух, хубост и гордост. Съвременниците ѝ разказвали за нея, че била „здрава и стройна жена, сръчна,  жизнерадостна, работлива, средна на ръст и вечно заета домакиня и майка“.

В есента на 1845 г. Иванка се омъжила за учителя Ботьо Петков. Родили им се девет деца. Първото, от които бил синът Христо, после дъщеря Ана (която починала на 17 години при нейното раждане), син Петър (също е починал навършил едва 20 години), синовете Стефан и Кирил (генерал-лейтенант), както и още четири рано починали деца.

След смъртта на мъжът на Иванка през 1869 г. тя сама и с много тежък труд издържа децата си.

През 1875 г. майката на Ботев заминава за Букурещ, където работи като домоуправителка за Евлоги Георгиев. Завръща се в България, през 1886 г. и започва да живее в дома на сина си Кирил Ботев (1856 – 1944). Той е единствен от наследниците й, които има свои деца. Последното, ако се изключи дъщерята на Христо Ботев, която се наричала Иванка Христова Ботева, била кръстена на баба си, а след сватбата приела фамилията на мъжа си Стоянова. Тя умряла, през 1906 година малко, след сватбата им, когато се наложило да й бъде направена операция.

Майката на Хр. Ботев, Иванка Ботева умира на 14 декември 1911 г. в София.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ