HomeИнтересноКоя е най-голямата златна мина в България

Коя е най-голямата златна мина в България

Казват, че в страната ни е много богата на полезни изкопаеми. Това не е лъжа, но се оказва и че с всяка изминала година, полезните изкопаеми в рудниците намаляват. И бързам да уточня, че не това ще е темата на настоящата статия.

Коя е най-голямата златна мина в България

За нея ще поговорим сега.

Казва се мина Челопеч и е една от най-големите златни мини в България. Всъщност може да се нареди на първо място в класацията. Мината се намира в западната част на страната в Софийска област. В нея има оценени запаси от 41 тона (разбирайте унции)злато и 4182 тона (унции) сребро.

Какво не знаем за най-голямата златна мина в България

В компанията, която обслужва рудникът работят към 960 служители.

Влизане на работниците в мината става, чрез минен бус или джип, които извозват служителите, а не чрез асансьор тип “клетка” както е в повечето рудници,

Най-високото равнище в мината е до 900 метра надморска височина, а ниското достига до 400 метра. При извозване на миньорите, движението на моторните превозни средства не трябва да надвишава 30 км/ч и през цялото време коланите са задължителни.

В мината са разположени две галерии наклонени, които свързват повърхността с подземната инфраструктура. Има и четири вертикални шахти. Първата е наклонена галерия се нарича “Надежда”. Тя е прокарана в периода 2005-2007 г. От тази позиция насетне рудникът се разделя на западен и централен участък, след това под форма на спирала се слиза до най-долната част. Различните етажи (рудни тела) са делят на всеки 30-метра.

Из цялата мина са разположени камери за видеонаблюдение, има и wifi мрежа.

Рудникът е с повече от 120-километрови терени

Тунелите се проправят с така известните пробивни карети, а не както е характерно за повечето рудници с обрушване. Други водещи принципи на работата в златната мина са ръчният труд, машина с дистанционен режим и автономно управление или автоматизирано автономно управление, както и ръчни инструменти. Наред с това подземието на мината разполага с минно депо и клетки, в които са обслужвани машините.

Крайният продукт на мина Челопеч съдържа два типа концентрат – пиритен и медният концентрат. Първият съдържа около 25-30 грама злато, а вторият медния 16.5% мед. В пиритния концентрат има и 6.5 грама злато. За да се постигне крайният продукт, обаче рудата минава през т. нар. полуавтогенната мелница или обогатителна фабрика, по този начин често се казва, че минава през: “пералня”. Работата на последната е да направи материалът обработвем, сгъстяващ се и филтрован. Преминал тази процедура, от него може вече да бъде извлечен медно-златно-пиритният концентрат, както и всички ненужните вещества да бъдат отстранени.

Полезният компонент, който създава мина Челопеч не се трансферира на пазара в България, а се изнася главно за Намибия и Китай.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ