HomeИнтересноЩе познаете ли най-голямо езеро в България

Ще познаете ли най-голямо езеро в България

Ако сте прекарали известно време в Instagram, вероятно сте виждали прекрасни розови езера на полуостров Юкатан в Мексико или Западна Австралия. Но малко хора знаят, че България има свое розово езеро. И това, което прави розовото езеро на България още по-добро е, че може да плувате в него. Казват, че то дори има лечебни свойства!

Ще познаете ли най-голямо езеро в България

Това розово езеро се казва Атанасовското езеро е езеро и се намира на границите на Бургас, точно между квартали Сарафово и Изгрев и от тях на запад. Това езеро е част от Бургаския езерен комплекс, който граничи на изток чрез Атанасовска коса, която е около километър ивица дълга пясъчна коса, простираща се до Черно море.

Езерото е крайбрежно и предлага разнообразие от растителен и животинския свят. Много от тамошните видове са защитени от Закона за биологичното разнообразие и са под закрилата на световната опека.

Атанасовското езеро е свързано с Черно море, посредством много канали, от които се отводнява. Общата територия, на която се разполага е 7208,89 ха, или 9 км дължина и 4,3 км ширина. Достига дълбочина 0,8 – 0,9 м. За опазване на редките и изчезващи в Европа и страната видове птици, които, гнездят прелетни е създаден резерват „Атанасовото езеро“.

Още любопитни факти за Атанасовското езеро, розово езеро

Това езеро действително има розов цвят. Този му цвят е напълно естествен. Той се получава в резултат на микроскопични рачета, които живеят в ултра солената вода. Макар, че малка част от езерото в близост има и безплатен спа център на открито, който се намира до действаща фабрика за сол.

Атанасовското езеро дава 40 000 тона сол годишно. То най-големият производител на сол в България. Това се дължи на силно концентрираните му води, което явно обяснява и близкото разположени солници;

Атанасовското езеро е важен обект за дивата природа в България, създавайки гостоприемна среда за мигриращи птици, над 200 вида растения и животни, сред които и видри.

Кое е най-голямо езеро в България

Веднага бързаме да уточним, че не само розовото езеро в Бургас е така впечатляващо с размерите и значението си. В града има и друго популярно с големината си езеро. То е известно като Бургаското езеро и още е наричано езеро Вая (Vaya).

Бургаското езеро е разположено близо до Черно море. Намира се точно западно от град Бургас и е най-голямото естествено езеро в страната. Достига площ от 27,60 km 2, има дължина 9,6 км и ширина от 2,5 до 5 км. Дълбочината му е до 34 m.

Водите на езерото съдържат сравнително малко сол (около 4-11‰). Бургаското езеро е обитавано от голямо разнообразие и видове, включително 23 вида риби, 60 безгръбначни и 254 вида птици (от които 61 са застрашени в България и 9 в света).

Езеро Вая е важен резервоар за производство на риба в миналото. Самото Бургаско езеро загубило голяма част от икономическото си значение, след изграждането на нефтохимическия завод близо до града. През последните години е свидетел на нарастващ брой видове и намаляващо замърсяване.

В заключение:

Няма нищо като спокойна панорама над езеро по залез слънце. Ако сте в България, може да добавите към тази идилична гледка вълнуващи възможности за наблюдение на птици, велосипедни маршрути или безплатно спа лечение на открито. Вече знаете за две чудни местенца и как да откриете най-красивите езера в България. Време е да го сторите!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ