HomeИнтересноБългарияКоя е Васка Зойчева - малкото момиче получило шамар затова , че...

Коя е Васка Зойчева – малкото момиче получило шамар затова , че е българка

Има хора и личности, които знаем и помним от историята, защото са били велики управници, политици, владетели. Има и такива, които по някакъв начин остават в сърцата и умовете ни, защото са тихи, скромни, добри, че дори невинни. Днес ще ви разкажем за една такава крехка душа, която света познава заради детската невинност и наивността в постъпката й.

Чували ли сте името Васка Зойчева?

Знаете ли, коя е тя?

Това е момиче от началото на миналия век. Тя е родена в семейството на Люба Зойчева и Данаил Зойчев от град Прилеп (днешна Македония). Баща ѝ е бил член на комитета в града към ВМОРО до Хуриета, като и след това продължава работа в революционната организация.

През на 14 октомври 1912 година, когато родителите на Васка работели в Скопие, на Камен мост, водачът на сръбската армия и сръбски престолонаследник, Александър Караджорджевич е посрещнат по обичай с цветя и от деца в града. Между тях била и малката, тогава 7-годишна Васка Зойчева.

“Па шта си ти?“

На въпросът на Караджорджевич: “Па шта си ти?“ (което в превод значело: “Каква си ти?“), детето отговорило „Бугарка!“ (което означава: „Българка!“). Потресен от отговора, бъдещият крал на Сърбия зашлевил шамар на детето. Новината за случилото се провокирала бурни реакции у българското общество и неодобрението на българския печат. Като израз на незадоволство изказът си споделя и народният поет Иван Вазов. В емоционален изблик на чувства, той пише своето стихотворение „Па шта си ти?“. Годината е 1913 година, месец април. В същата година семейството на Васка потърсило убежище в София.

И така, негативната постъпка получила също такъв негативен отговор от страна на останалия свят. Това подтикнало вече настоящия сръбски, словенски и хърватски крал Александър Караджорджевич, да се интересува от семейство Зойчеви и занапред. През 1920 и 1921 година Сръбската легация в София потърсила Данаил Зойчев, за да му направи предложение, което включвало: да му предложат един милион лева (на тогавашните пари), за да каже публично, че е твърдението „принцът да е ударил шамар на детето“ са лъжа. Така Данаил е поканен в посолството, но отказал да приеме поканата и да прибере подкупа.

Така този случай и малката Васка Зойчева са добавени в секцията „Мъченици“ на Албум-алманах „Македония“, известния алманах, а се споменават и в книгата „Сръбските жестокости в Македония (1912 – 1913)“ от Кирил Пърличев, който бил син на големия поет Григор Пърличев.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ