HomeИнтересноБългарияКоя река минава през град Плевен

Коя река минава през град Плевен

Чували ли сте за село Тученица? Знаете ли, че има и река Тученица, която минава през град Плевен? Нека ви разкажем малко повече за нея…

Тученица е наричана реката, в долното течение, където е по-популярна като Плевенска бара или Барата. Това е река в Северна България, прекосяваща област Плевен – община Плевен и област Ловеч – община Ловеч. Десният приток на реката се нарича Вит. Дължината на тази река е 35 km.

Коя река минава през град Плевен

Река Тученица извира от с. Слатина, община Ловеч, на 1,7 км северно и се намира на 359 m н.в. във възвишението Слатински венец. Реката тече на север, постепенно свива на северозапад, а после преминава през село Тученица на запад и отново на криволичи на северозапад, където пресича Плевенските височини.

Между град Плевен и село Тученица, тя образува красив каньон с карстов произход. Тук се намира и природен парк „Кайлъка“. По територията на парка и в поречието на реката има два язовира, придаващи  допълнителна красота на района. Те са предпоставка за развитие на туризъм и спорт. На територията на Плевен коритото на реката е изцяло коригирано, а водите ѝ се ползват за захранването на Плевенска ефектна водна каскада, която е притегателно място забавление и за разходка в центъра на града. Отдясно се влива в река на 52 m н.в. до вит при село Опанец.

Реката минаваща през Плавен има ясно изразен максимум пролетен (март-юни) и минимум лятно-есенен (юли-октомври). Подхранването на река Тученица става от снежни, дъждовни и карстови води.

По течението й в Община Плевен се намират град Плевен и села Опанец и Тученица.

В горното течение водите на река Тученица се ползват главно за напояване. За целта по течението ѝ се намират и двата микроязовира – „Сини вир” и „Тученица”.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ