HomeИнтересноБългарияЗнаете ли на коя река е разположен град Ловеч

Знаете ли на коя река е разположен град Ловеч

Ловеч се намира на 170 км североизточно от София, на 35 км южно от Плевен и на 86 км западно от Велико Търново. Градът е разположен на двата бряга на река Осъм и е един от най-старите и интересни градове в България.

Коя река минава през град Ловеч

Ловеч е административен център. Градът е свързан с Южна България, чрез три големи планински прохода: Троянски, Шипченски и прохода на Републиката.

Знаете ли на коя река е разположен град Ловеч

Град Ловеч е разположен на границата с Дунавската равнина и предпланините на Стара планина в Северна България , на 160 км североизточно от София и на 35 км южно от град Плевен. Ловеч се намира точно на брега на река Осъм. Източната част на града е заобиколена от 250-метрово плато, а югозападната част на града е заобиколена от хълмовете Баш Бунар и Хисаря.

Забележителности град Ловеч

В старата част на града амфитеатрално е разположен архитектурно-историческият резерват Вароша. Резерватът включва над 160 реставрирани къщи в стила на възрожденската архитектура.

Покрит мост

Гордостта на Ловеч е покритият мост, който е единственият на Балканския полуостров и един от трите в Европа. Все още не е известно, кога точно е построен първият покрит мост в града. В много документи е отбелязано, че много пъти реката го е отнасяла частично, но е възстановяван отново до 1872 г., когато река Осъм го разрушава напълно това се случило, при голямо наводнение. През същата година Исмаил от Ловешкия каймакам поверява изграждането на нов мост на самоукия майстор Кольо Фичето. Всеки един жител на града трябвало да се включи в този бизнес – при доставка на материали и вода по време на строителни работи.

Строежът на моста започва през 1874 г. и завършва през зимата на 1876 г. Това бил първият и единствен покрит мост у нас, който в много отношения приличал на известния мост Понте Векио във Флоренция. Никола Фичев изградил и водопровод в града.

Талантливият самоук майстор издялал от скала каменни фигури. Лъвът е символ на България, орелът е символ на Русия и женски торс, който е символ на плодородието. С тези фигури той украсил моста. Фигурата на лъва сега е изложена в началото на моста. Мостът се осветява с газени фенери, а през зимата горели фенери на въглища.

В нощта на 3 август 1925 г. изгаря това уникално творение на самобитния народен гений. През 1927 – 1931 г. по проект на архитект Толеков е построен нов стоманобетонен покрит мост, който има три открити пространства и 40 пейки. През 1981-1982 г. мостът отново е реконструиран по проект на архитект Златев. По своя външен вид съвременният мост много прилича на моста, построен от Никола Фичев. Дължината му е 106 м. В него има цели 14 магазина.

Други интересни забележителности в Ловеч са: Музея Васил Левски или Музея на Възраждането и Освободителното движение и няколко къщи-музеи.

Ловеч привлича и с красивата си природа

За нея свидетелстват парк “Стратеш” с живописна природа, брега на река Осъм – чудесно място за почивка. Има паметници и останки от средновековна крепост. През пролетта в парка цъфтят множество люляци, които примамват с аромата и красивите си цветове. Всяка година през месец май град Ловеч е домакин на „Люлякови музикални дни“.

Друг красив парк е Баш бунар, който се намира непосредствено до града. В скалите край река Осъм има множество малки и големи пещери.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ