HomeИнтересноМухите у дома - естествени средства за тяхното премахване

Мухите у дома – естествени средства за тяхното премахване

Досадни, по-досадни и най-досадни мухите се събуждат през пролетта и сякаш веднага изпълват всичко наоколо. За борба с тях има доста различни средства: от химикали до домашни капани. Днес няма да се докосваме до първите, но ще говорим за това как да се отървем от мухите с народни средства.

Унищожаване на мухи с народни средства

И така, след като всички места за размножаване на мухи са унищожени, може да продължите директно към борбата, срещу възрастните летящи индивиди. Освен това може да използвате изброените по-долу средства, както в апартамент, така и в имота си – вила или къща. И, за да се увеличи ефективността е желателно да се комбинират един с друг.

Механичен метод

Този метод не се нуждае от специално представяне, тъй като всеки от нас го е използвал поне веднъж. Основното оръжие в случая е мухобойка или сгънат вестник. Този метод има един плюс – абсолютна безопасност за всички, с изключение на мухите.

Той обаче има доста минуси – отнема дълго време; става трудно и освен това остават следи по стените. Освен това насекомите реагират толкова бързо на най-малкото движение, че е много проблематично да се убият, дори и да сте сръчни за двама.

Народни рецепти

Съществуват и някои народни средства за мухи, които могат да се използват директно за отблъскване на насекоми. Те са, следните:

Водка  – важи и за всички алкохолни напитки мухите не понасят миризмата на водка. Използването й е съвсем просто: трябва да напръскате продукт в стая, където има мухи. Ако насекомите ви дразнят, докато работите в градината, тогава в този случай е необходимо да смажете откритите части с водка.

Етерични масла – сред маслата най-ефективни са маслата от евкалипт, мента, лавандула, лимонова трева, цитронела и карамфил. Разреждат се няколко капки масло в 100 мл вода и пръскате в стаята.

Важно! Не е желателно да се използва концентриран разтвор на етерично масло. Несъмнено ефективността на такова лекарство ще е много по-висока, но не забравяйте за здравето си. Някои аромати могат да причинят постоянно главоболие и световъртеж, особено в жегата!

Сушен карамфил – сложете няколко пъпки карамфил в чинийки и ги поставете на масата в стаята, където летят мухите. След няколко минути насекомите трябва да напуснат стаята. Сухият карамфил може да се използва и по други начини. Пълнят портокал или лимон с него и получават нещо като репелент.

Лосион за тяло – за да го приготвите, трябва да комбинирате половин чаша трапезен оцет със същото количество лешников бульон. Разбъркайте и добавете около 35 капки етерично масло от евкалипт. Използвайте, върху открити части на тялото.

Капани и примамки

За борба с досадните насекоми често се използват прости капани, които работят на принципа на привличане. Всичко, от което се нуждаете, за да направите този домашен репелент за мухи е течност за привличане на паразити и контейнер, в който да го държите, или крафт опаковъчна хартия.

Така за стръв, можете да използвате:

захарен сироп;

конфитюр;

пчелен мед;

мляко;

Бира.

Смес от трапезен оцет и течност за миене на съдове действа доста добре срещу мухите. Съотношението на компонентите е 100:1. Готовият разтвор трябва да се излее в малки контейнери и да се постави на места, където се натрупват насекоми.

И следващата стръв е фатална за мухите

Не действа веднага, но след като я опитат, насекомите ще умират за няколко часа. За да приготвите такова лекарство е необходимо да сварите захарен сироп и да добавите към него щипка лют пипер. Сместа се изсипва в чиния и се оставя на масата.

Друг вид стръв е така нареченото велкро, което се състои от привличаща мухи течност и крафт хартия. Първо трябва да приготвите концентриран захарен сироп. След това изрязваме ленти от опаковъчна хартия с ширина около 10 см и накисваме в леко охладена стръв. След няколко часа изсушете и окачете на стаите.

И разбира се, може да използвате червена мухоморка от мухи. За целта слагаме гъбата в чинийка с вода и оставяме на закрито. Насекомите ще пият отровена вода и ще заспят директно в контейнери. Просто се уверете, че вашите домашни любимци не пият тази вода.

За бележка! Интересен факт е, че мухите не умират от токсични вещества!

Репелентни растения

Гераниумът е едно от най-популярните стайни растения, което може да отблъсне не само мухи, но и други насекоми. Въпреки това, за да се създаде надеждна защита, само едно растение няма да е достатъчно. Успоредно с мушкатото, пеларгониумът се справя добре с нашествието на мухи. То е по-известно с лечебните си свойства, но също така може да отърве дома ви от насекоми.

Има и хищни растения, които се хранят с мухи. Сред най-известните:

Венерина мухоловка;

жирянка;

съсънка.

Някои билки.

Каква миризма мразят мухите?

Всъщност има доста миризми. Освен цитрусовите плодове, карамфил и някои от стайните цветя, описани по-горе, за да се отървете от тези насекоми се използват още:

Тиквени върхове – листата трябва да се изсушат добре, след това да се подпалят и да се опуши с тях стаята. Ако говорим за територията извън къщата, тогава ще трябва да съберете много върхове, но в същото време, това бързо ще донесе положителен резултат.

Доматени върхове – тук не се изисква засаждане на домати по периметъра на обекта и около къщата. Достатъчно е да използвате листата на растението. За целта разпръснете ги на перваза на прозореца, на верандата и на други места, където има натрупване на мухи.

Босилекът е пикантно растение, което се използва много активно в кулинарията. Листата му излъчват особен аромат, който възприемаме като приятен, но мухите не мислят така. И първото нещо, което трябва да направите е да разпръснете клоните му на местата, където се натрупват насекоми. Ако прясно растение не ви е под ръка, тогава е напълно възможно да използвате изсушено.

Пелин – може да се използва и срещу мухи. За целта закачете снопове изсушен пелин из дома си или поставете живи букети във вази с вода и пелинът гарантирано ще отблъснете, не само мухите, но и кърлежите и молците.

Вратигата е друго растение, което мухите се опитват да избягват. Особено вратигата практически не се отглежда и може да я намерите в полетата или покрай пътищата. Закачете китки от растението из стаите и ароматът й гарантирано ще прогони, както мухи, така и молци, комари, дървеници и кърлежи.

Дафинов лист – изсушените му листа се намират във всяка кухня. Освен това е много лесен за използване. Достатъчно е да го поставите на купчини на места, където се натрупват мухи. Може да оставите по-голяма връзка на перваза на прозореца, така че насекомите да не могат да летят.

Лавандула – тук може да използвате, както прясно растение, така и изсушено или неговото етерично масло. Лавандулата излъчва доста интензивен аромат, който не се харесва на мухите, мушици и други летящи паразити.

Ментата е друга билка, която прогонва добре мухите. Направете си пакетче от изсушеното растение и го поставете в стаите на дома си или нарежете прясна мента и я сложете в чинийка с вода.

Освен това, добре е да знаете, че мухите не обичат тъмнината и студа. Като се има предвид тези факти, понякога да се отървете от насекомите е доста просто. За целта проветрете стаята сутринта, оставяте я прохладна или оставете завесете на прозорците, така че мухите да излетят навън на светлината, напускайки къщата ви.

Всички изброени народни средства ще са незаменими и доста ефективни при малък брой насекоми. И те са добри, преди всичко, защото са безопасни за околната среда, хората и домашните любимци, особено тези, които съдържат продукти, познати ни: захар, конфитюр и др. При силна инфекция на помещенията винаги може да се доверите и на инсектициди, но тук зависи от вас да изберете. Освен това не забравяйте, че винаги ще има време да използвате отрови, но за начало, все пак си струва да опитате да потърсите помощ с щадящи народни средства.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ