HomeИнтересноИнтересни фактиНа какво е символ червената звезда

На какво е символ червената звезда

От древни времена хората са проявявали интерес към бижута, чиято форма е предложена от самата природа. Един от най-често срещаните знаци бяха изображения на звезди от различни видове.

Това се дължи на идеите на хората, които са ги виждали безброй много в нощното небе или под формата на цветя и листа на различни растения. Тези звезди са станали неразделна част от декорациите на къщи и други конструкции, за което съществуват много доказателства, получени по време на археологически разкопки.

История на звездата като символ

В държавите от древния Изток, древна Гърция, Рим, в религиозните сгради на древна Галия, Британия, Ирландия и други има изображения на пет, шест и седем лъчеви звезди.

В Библията, в Стария завет се разказва, че жител на Витлеем, Давид, който по това време е бил оръженосец на цар Саул, влязъл в единоборство с гигантския филистимски Голиат и го победил.

„Според описанието Давид дойде на битката с прашка и щит, изтъкан от върбови клони и имащ формата на шестлъчева звезда, наречена Давидова и по-късно станала държавен символ на Израел“.

Новият завет разказва, че хиляда години по-късно, при раждането на Христос на същото място във Витлеем, в небето над града се появила звезда, която показала пътя на източните мъдреци-влъхви, дошли да се поклонят на Спасителя. Звездата е наречена Витлеем и е изобразена като шестолъчна и плътна. В памет на това събитие куполите на църквите, посветени на Рождество Христово са украсени с Витлеемската звезда.

Символиката на различните звезди

Седемлъчната звезда, също често се използва като детайл в орнаменти и други символи в много източници и някои други страни, тъй като числото седем имало свещено значение.

Петлъчевата звезда, наречена пентаграма в древна Гърция, също била широко разпространена. Тя била един от основните символи на кастата на жреците – друидите, които олицетворявали общественото съзнание на древните келти от Галия, Британия и Ирландия. През Средновековието прозорците на готически храмове и други сгради са били украсявани с пентаграми, а в съвремието петлъчеви звезди са били използвани от различни тайни и други обществени организации, като Обществото на самарянските братя. Петлъчевата звезда станала широко разпространена, след Френската революция.

Червена звезда – символ на Червената армия

Първоначално червената петолъчна звезда се превърнала в основния знак в Червената армия. За първи път се споменава във вестник „Известия“ на Всеруския централен изпълнителен комитет на Съветите на селските, работническите, войнишките и казашките депутати от 19 април 1918 г. Малка бележка в раздела „Хроника“ съобщава, че Комисариатът по военните въпроси е одобрил рисунка на значка за войниците на Червената армия под формата на червена звезда със златно изображение на плуг и чук в центъра.

Червеният цвят олицетворявал бога на войната Марс, а плугът и чукът били обединението на работниците и селяните. Ето защо, когато е официално одобрен със Заповед на Народния комисариат на войната № 321 от 7 май 1918 г., този знак е посочен като „Марсианска звезда с плуг и чук“. Тогава е обявено също, че този знак “е собственост на лица, служещи в Червената армия”, и също така бил строго забранен за ползване и носене от всеки друг, защото се приемал Червена звезда била приемана като символ на Червената армия.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ