HomeИнтересноБългарияНа кой град ,извън България, българите са му викали Цариград

На кой град ,извън България, българите са му викали Цариград

Истанбул е широко признат като име на най-известния град в Турция, но невинаги е било така. Дори днес, все още съществува известно объркване относно правилното му име.

Истанбул беше Константинопол, а той Цариград?

Объркването се корени в различните имена, които градът приемал при османците през вековете, след тяхното завладяване на града, през 1453 г. Въпреки, че османците не променят, нарочно името на града, те избират да „Константинопол“ да премине в име с по турски стил „Konstantiniye“. Това в се превежда като „на Константин“. Бързо, обаче се появяват и вариациите „на Константиние“.

На кой град извън България, българите са му викали Цариград

И така, както вече ви стана известно Цариград българите казвали на познатия ни днес Истамбул или от миналото Константинопол. Както самото име подсказва, царственото име произхождало от Цар и Град.

Защо се променя името на града?

“Станбулин” (на гръцки означавало “към града”). Името било също често срещано по пътните знаци, насочващи пътуващите към столицата. След това то е сменено от вярващите турци на Исламбол, където “ислямът изобилства”.

Имената Исламбол и Константиние се използват взаимозаменяемо в османските документи до края на империята през 1923 г. Западняците продължават да наричат ​​града Константинопол и през 20 век. През 19 век, обаче голямата чуждестранна емигрантска общност в града започва да нарича стария град Стамбул. Западните сведения за стария град, през този период редовно споменават това име.

Много пъти германците наричат ​​Истанбул „Konstantinopel“, французите и британците като „Constantinople“, а италианците като „Costantinopoli“. Въпреки, че официалното име на града, от създаването на републиката е „Истанбул“ по този въпрос, Европа се съпротивлява да приеме името.

Спорът за това как да се нарича градът се смятал за разрешен, когато Ататюрк официално преименувал града на Истанбул. Това се случило, през 20-те години на миналия век. На западняците им отнело няколко десетилетия, за да приемат името, тъй като Константинопол продължавал да се появява на картите през 60-те години на миналия век, когато започва да се появява в скоби до Истанбул. Гърците все още не използват турското име. Константинополис продължава да се ползва, върху картите и пътните знаци в Гърция и до днес.

Според една популярна история, която съществува от много години, византийците не са наричали града с истинското му име, а поради размера му просто го наричали „Полис“ (Градът) и когато са искали да кажат „на Градът“, казвали „eist enpolin“ (is-tin-polin), което е и (възможният) произход на името „Истанбул“.

Последните изследвания показват, че името „Истанбул“ е използвано ако не през византийския период, то поне през 11 век и това, че турците са познавали града под това име. Истанбул е имал други имена в различни периоди, но нито едно от тях не е използвано широко или за дълго време. През турския период е наричан и с имената „Дерсаадет” и „Дералие”.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ