HomeИдеи за градинатаЛесни идеи за градинатаОсобености, които трябва да знаем за пресаждането на цветята

Особености, които трябва да знаем за пресаждането на цветята

Когато купувате нови цветя или растения, е необходимо да ги пресадите. Това е така, защото отглеждането на цветя изисква този процес като необходима и задължителна част. Използва се и пресаждане на наскоро вкоренени млади растения или високо развити възрастни екземпляри. Пресаждането цветя им помага да растат в новата си среда нормално.

Наистина ли пресаждането на цветя е необходимо?

Почвата в саксията обикновено е минимална. Кореновата система на растението обикновено заема по-голямата част от пространството на саксията, с минимално количество почва. Задължително е растенията да се пресаждат, защото почвата може да се изтощи с времето. Неговото качество, количество и структура могат да се влошат въпреки добавянето на хранителни вещества чрез торене. Нуждата от допълнително пространство и подходящ терен е универсална за цветята. Ако някое от тях не е налице, растението ще спре да расте.

Честите признаци, че растението е надраснало саксията си, включват пожълтяване на листата, необичайна липса на растеж, често поливане и видими корени, пробиващи дъното на саксията. Въздушният обем на цялото растение може да бъде три пъти по-голям от саксията му. Това важи независимо дали растението е в саксия или не.

Цветята трябва да се пресаждат през пролетта, лятото или зимата

Най-доброто време за пресаждане на цветя е през пролетта. Това може  да се направи дори преди растенията да са започнали своята фаза на растеж. Някои градинари дори предлагат да пресадите новозакупените цветя веднага щом бъдат закупени, дори и да не е пролет. Малките саксии естествено ограничават кореновата система на растенията. Това е проблем, защото дългосрочното развитие е почти невъзможно в тези саксии. Следователно това води до отрицателно въздействие върху растежа на растенията. В тези малки саксии често се отглеждат растения, закупени от големи разсадници и вериги.

Важно е да се има предвид факта, че пресаждането на нови цветя в по-големи саксии и почва не може да се прави през зимата. Ниските температури, високите рискове от замръзване и намалените шансове за адаптиране на цветята са породени от зимните трансплантации. В допълнение към тези пречки, повечето цветя навлизат в латентна фаза през студените месеци. Лятото представя алтернативен набор от негативи, когато обмисляте трансплантация на цветя. Това е така, защото има по-висок риск от увреждане от дехидратация и затруднено адаптиране при високи температури.

Пресаждането е отлично решение за много проблеми

Всяка година през пролетта растенията трябва да се пресаждат с нова почва. Това е така, защото повечето растения трябва да се пресаждат на всеки 12 до 18 месеца. Това се отнася за конкретни цветя и растения, както и за скоростта и степента на тяхното развитие. Пресаждането помага да се осигурят по-големи пространства за растението и нова почва, която е без замърсители.

Защо е важно използване на почва с добър дренаж при пресаждане на цветя в саксия?

Важно е да поливате обилно саксията и да я оставите да се отцеди. Правейки това, улеснявате пръстта да се отлепи от стените на саксията. Освен това този процес помага за запазване на здравината на корените и целостта на саксията. Понякога растенията могат да бъдат отстранени много лесно, дори когато не са били поливани дълго време. Въпреки това, ако те наистина са изсъхнали, премахването им може да се окаже трудно.

След като напоите почвата, поставете саксията върху равна повърхност. След това издърпайте растението, като хванете най-силното му стъбло, което е най-близо до корена и го издърпайте нагоре. Може да е трудно да се отстранят растенията, когато корените им са заплетени в дъното на саксията или са удължени. В тези случаи някои от тези корени могат да бъдат премахнати, а други да бъдат скъсени по дължина.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ