HomeЗдраве9 грешки, които карат косата ни да изглежда мазна

9 грешки, които карат косата ни да изглежда мазна

Ако имате усещане, че косата ви стои мазна, само няколко часа след като сте я измили. Проблемът може да се крие и в това как я миете, какви продукти използвате и като цяло как оформяте прическата си. Ето и кои са част от често допусканите грешки при третирането на косата:

Не слагате достатъчно шампоан

Методът да не мием косата си без шампоан може да е модерен, но това често е причина кичурите ви да бъдат слепени. Ако не миете косата си с шампоан, то естествените масла от косата ще се натрупат върху косата и така ще я утежнят.

Миете косата си твърде често с шампоан

Ако миете косата си твърде често с шампоан, това може да бъде причина скалпът да отделя повече естествени масла и съответно те да се натрупват върху косъма. Всъщност, това е естествена защитна реакция на скалпа. Колкото повече го миете с шампоан, толкова повече косата ще отделя масла.

Трябва да се вземе предвид и средата, където живеете. Ако да кажем, че живеете в чист планински район с ниска влажност, напълно нормално е да миете косата си по-рядко. В големия град обаче това не е така, тъй като въздухът е замърсен, а той оказва влияние на всичко.

Прилагате неправилно балсама си

Да, определено косата ви се нуждае от достатъчна поддръжка, за да бъде красива и силна. Приказката „много хубаво, не е на хубаво“ важи с пълна сила тук. Ако имате мазен скалп, това би утежнило допълнително обстановката. Затова е добре да приложите балсама от средата на косата към краищата.

Водата е прекалено гореща

Горещата вода само допълнително изсушава скалпа. Затова е добре да поддържате средно топла температура. Препоръчително е дори в края на душа да пуснете студена вода на косата си, за да затворите кутикулите.

Стайлинг продуктите са прекалено тежки

Продукти като гелове и масла могат да бъдат прекалено тежки. Те действат като успокояващи масла на косата и то при сух скалп. Ако скалпът ви е нормален, то допълнително ще го омазните с масла и така косата ви постоянно ще изглежда мазна.

Изправяте косата си всеки ден

Това може да бъде лоша новина за любителите на преси. Ако имате навик да оправяте косата си всеки ден с преса, то не се чудете защо тя е се омазнява бързо. При изправянето на косата, тя се намира по-близо до скалпа ви. Следователно изглежда и по-мазна.

Уредите за обработка на коса са мръсни

Това включва всички преси, маши и уреди за къдрене. Ако ги използвате върху мазна коса, то те се омазняват. След това отново връщате мръсотията на косата си и така става още по-мръсна. Прочетете упътванията на производителите за това как да почиствате уредите си.

Решете твърде често косата си

Може да ви изглежда напълно нормално, но да решете косата си прекалено често само води до допълнително омазняване. Това е мит, че тя трябва да се реше поне по 100 пъти на ден, за да бъде здрава и силна.

Разчитате твърде много на сух шампоан

Много жени са фенове на този продукт, но използването често на сух шампоан води и до прекалено омазняване. Затова е добре да намалите употребата на сух шампоан и да има измивания между нея, за да не се натрупва.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ