HomeИнтересноНай-високата сграда в Европа - ето в коя държава е

Най-високата сграда в Европа – ето в коя държава е

“Много архитекти и инженери мечтаят да участват в проект като Varso Place. Това към днешна дата е най-високата сграда в ЕС. Varso означава най-съвременни технологии, внимателно подбрани довършителни материали и добре оборудвани здрави офиси.

Каква е историята на тази сграда

Създадени са не само престижен бизнес център, но и пространства, достъпни за всеки; от непосредственото съседство с другите сгради, което е достъпно за пешеходци, до покрита алея, изпълнена с магазини и ресторанти, до грандиозна обществена площадка за наблюдение на върха на кулата Varso. И така, мащабът на положителните промени в тази част от центъра на Варшава е огромен“. – Марчин Хруслински, мениджър развитие. Varso или Varso Place е комплекс от офис сгради, който в момента се строи във Варшава, Полша. Той е проектиран от Foster and Partners и разработен от HB Reavis. Комплексът от небостъргачи Varso достига 140 хиляди квадратни метра! Повече от половината от тях ще са заети от офиси; ще има и хотел, ресторанти и паркинг.

Какво представлява самият комплекс

Комплексът има три сгради, от които основната, Varso Tower, с височина 310 m. Това е най-високата сграда в Полша и по право най-високата сграда в Европейския съюз, както и шестата най-висока сграда в Европа. Тя е завършена на 20 февруари 2021 г. и е планирано да приключи до края на 2022 г., като откриването на площадката за наблюдение е планирано за първата половина на 2023 г. Темпът на строителството е приятен: сега са готови 17 етажа (75 метра) и всяка седмица този брой се увеличава с един. Комплекс Varso се строи от словаци от HB Reavis и напълно завършен е през 2021 г. Той се състои от три небостъргача: Varso Tower (310 метра), Varso 2 (90 метра) и Varso 1 (81 метра). Варсо 1 ще е предаден на наематели малко по-рано от 2021 г.. В него има фитнес зала Zdrofit на две нива, както и клиника PZU Zdrowie. По-голямата част от централната, най-ниска кула ще е заета от хотел NYX. Марката Leonardo Hotels все още не е представена в Полша, така че това се планира да стане с дебюта. Общо 4-звездният хотел ще разполага с 331 стаи и ще подготви зона за отдих около сградата. Цялата сграда – според предприемачите – вече е отдадена под наем в 85%. Два други небостъргача Varso 2 (90 m) и Varso Tower (310 m). The Tower на теория трябва да станат най-високата сграда в Европейския съюз, изпреварвайки The Shard, която се намира в Лондон и достига височина 309,6 метра и Комерцбанк, Фракфург на Майн, която с антената си е 300 м.

Заключение

Може обаче да се окаже, че Varso Tower ще загуби доста бързо титлата на най-високата сграда в ЕС. В Дания планират да издигнат 320-метрова сграда, която се очаква да е в малък град на име Бранде, със 7000 местно население. Планира се небостъргачът да се вижда от 60 км. разстояние.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ