HomeИнтересноИнтересни фактиНяма да искате да извървите най-дългата улица в света - ето колко...

Няма да искате да извървите най-дългата улица в света – ето колко е нейната дължина

Интересно е да научите за най-дългата улица в света, коя е най-широката улица в света и още много любопитни факти. Почти сме сигурни, че ако разберете размерите на някои от тях, няма да ви се иска да ги обходите пеша. И все пак, ако се питате, какво е интересното в такива градски пътеки, веднага ви споделяме.

Коя е най-дългата улица в света

Отговорът, защото зад всяка от тези магистрали, алеи, улици и булеварди се крие нещо интересно е в идните редове. Ето и нашия списък:

Yonge Street (Торонто)

На първо място се нарежда Yonge Street с впечатляващите 56 километра. Улицата Yonge Street в Торонто е най-дългата улица в света. Обявена е за национален исторически обект и е включена в Книгата с рекордите на Гинес. Този път е идеалното място за откриване на основните забележителности на канадския град. Разполага се от началото на брега на Торонто до границата с Минесота.

Western Avenue (Чикаго)

Тази улица е с дължина не по-малко от 37 километра. Western Avenue в Чикаго е втората най-дълга улица в света. Построена е между 1851 и 1869 г. и оттогава е сцена на известните паради за Деня на Свети Патрик и най-големия мотоциклетен парад в света Chicagoland Toys for Tots Motorcycle Parade. С Gocity Pass може да видите всички атракции, които Чикаго може да предложи!

Авенида Ривадавия (Буенос Айрес)

Невъзможно е да се победи първото място по дължина, но аржентинската столица е на трето място с най-широкия булевард в света, 9 de Julio Avenue. Буенос Айрес също има едно от най-дългите авенюта в света. Rivadavia Avenue е дълга 35 километра. Тази страхотна улица започва от известния Плаза де Майо и стига до град Морено.

Сънсет булевард (Лос Анджелис)

Следващият в нашия списък е известният булевард Сънсет, който е дълъг 35 километра. Това е една от най-известните улици в Лос Анджелис и затова трябваше да присъства в този списък. Този булевард е дом на някои от най-емблематичните места в града като Сънсет Стрип, Холивуд, Бевърли Хилс и Бел Еър.

Бродуей (Нуева Йорк)

Все още сме в САЩ, за да изследваме Бродуей. Знаете ли, че това е най-дългата улица в Ню Йорк и достига цели 33 километра? Пътят пресича остров Манхатън от юг на север и тук се намират някои от най-важните театри в света, както и Flatiron Building, Times Square и Radio City Music Hall. Бродуей Стрийт дължи името си на холандската дума “breede wegh”, която означава “широк път” на английски.

Calle Roskildevej (Копенхаген)

След това се насочваме към Европа, по-точно към Копенхаген, за да се разходим по Roskildevej, една от най-дългите улици в света и най-дългата в Европа. Този път в датската столица е дълъг общо 31 километра и се простира от кметството до град Роскилде.

Avenida de los Insurgentes (México DF)

След това тръгваме на юг и пътуваме до Мексико Сити, до Avenida de los Insurgentes, която влиза в списъка на най-дългите улици в света с дължина 28,8 километра. Това е една от главните пътни артерии на Мексико Сити, тъй като пресича града от акведукта Гуадалупе до виадукта Тлалпан. Докато се разхождате по тази историческа улица, ще разкриете миналото на града, защото от откриването му, през 1953 г. името му е сменяно няколко пъти.

Calle Ulloi (Будапеща)

Върнахме се в Европа! Озоваваме се в унгарската столица Будапеща, за да вървим по улица Ulloi общо 15,6 километра. Разхождайки се по главната артерия на унгарската столица може да видите Университета, Музея на приложните изкуства и най-красивите градини на града.

5th Avene (Ню Йорк)

Наближаваме края и за това няма нищо по-хубаво от това да се върнем в града, който никога не спи. Пето авеню в Ню Йорк е една от най-дългите улици в света с дължина 14 километра. Смятаме, че това е нещо, което трябва да направите поне веднъж в живота си. Тази известна улица в Манхатън е била фон за хиляди филми и има някои от най-важните и разпознаваеми магазини и сгради в света.

Бунд (Шанхай)

Последната ни спирка е в Азия, район на Шанхай. Източната улица Zhongshan , известна като The Bund, се простира на 13 километра по протежение на бреговете на река Huangpu. Сърцето на финансовите дейности на китайския град, The Bund е облицовано с емблематични сгради като бившата сграда на HSBC, Митницата и Huangpu Park, което го прави задължително място за посещение в Шанхай!

В заключение:

Каквито и да са пътищата, те винаги могат да бъдат шофирани или извървени. Единственият въпрос е времето и любовта към разходките.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ