HomeИнтересноОткъде идва думата кибик и нейното значение

Откъде идва думата кибик и нейното значение

Чували ли, сте някои да казва думата кибик? Знаете ли, какво значи тя? Днес ще поговорим именно за нея. Вижте повече откъде идва думата кибик и нейното значение по-долу:

Откъде идва думата кибик и нейното значение

Съществува нещо много загадъчно в тази дума. Дори да сте наясно със значението й, тя пак си остава малко мистериозна.

И така, Кибикът е човек, който стой някъде, наблюдава нещо. Може да се каже, че хаби време напразно. Така, например може да следи игра на карти или табла с часове. Наблюдението с времето се е трансформирало в безделие.

И така, човек може да „кибичи“ на едно място, без да прави абсолютно нищо. Някои дори могат да си помислят, че думата е турска или поне така ще звучи.

Произход на думата кибик

И така, думата не е от турски произход, а е немска или по-точно немски жаргон. Тя буквално значи калугерица. Ако и за това название не знаете нищо, то значи птица от семейство Дъждосвирцови. Живее и в България. На немски се казва: kiebitz. И така, кибик звучи като кибиц и думите имат общ произход.

Какво е кибик?

Птицата носи това име в немския, заради характерния звук, който издава. Покрай птицата думата е влязла в жаргона. Това е средновековен жаргон на определени прислойки в Германия, най-вече скитници, крадци и мошеници. На техният език кибиц, кибиш, гибиш означава претърсване, претарашване. Претърсването може да е от страна на полицията, може дори да е медицински преглед, а може и да е претършуването на джобовете на някои пътник. Всичко това се нарича кибиш или кибиц.

Откъде идва думата кибик и нейното значение

През 1855 година думата била свързвана с игрите на шах, а след това играта на карти. Хората, които стаели, около играчите и наблюдавали, давали съвети се казвали кибици. Приемало се, че тази дума произхожда от идиш.

Киувиш значи сигурен. Така, кибиците се смятали за достоверни източници на съвети, защото имали друг поглед над играта. Проучването на този жаргон, обаче ни насочва към други връзки.

Джебчиите и престъпниците също били наричани така от тълпата играчи, защото имали нещо предвид. По този начин кибиците били удобни за тарашене на джобовете.

Ето произходът на думата кибик

Стояли обикновените пилци, като канарчета, гледали играта на шах, уж карти, а останалите, хитреци, отмъквали каквото имало в джобовете им. От немския  език и специализирания жаргон на престъпността, тази меко казано, смешна дума преминала в литературата. Творци знаели, че зрителите са наричани кибици, но не са описвали етимологията на думата. По този начин, лека-полека тя се официализирала.

Немските поети Курт Тухолски и Егон Фридел, в началото на миналия век харесвали да говорят за кибиците, различно от наблюдателите на събитията, в подобен план. Така били наричани хората, които остават встрани от реалното действие.

Как точно произлязла тази дума

Тук не е съвсем ясно. И все пак, това се случило към първото и второто десетилетие на XX век. В резултат на наличие от много турски лафове по онова време, кибик се сляло се е сляло с турцизмите, изгубило е немските си корени и се настанило трайно в родната реч.

Факт е, обаче, че кибик е: „специална птица, която лесно можеш да преджобиш, докато тя гледа как друг някой играе.“

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ