HomeИнтересноПолезно10 супер родни храни за дълголетие

10 супер родни храни за дълголетие

Суперхраните са естествени продукти. Те са напълно наситени с хранителни вещества, тоест с изключително висока концентрация.

Терминът супер храна съществува от няколко години и набира скорост, сред почитателите на здравословния начин на живот и правилното хранене.

Какво е суперхрана?

За суперхрани се заговори от вегетарианци вегани, които търсят еликсири на младостта в импровизирани „лекарства“. И така, ясно е, че суперхраните не са панацея, но с тях може да си осигурите здраво тяло, като същевременно се погрижите и за здравия дух.

Ето и списък с 10 супер храни за дълголетие достъпни за всеки

1.Цветни зеленчуци

Тук, освен цвеклото, за което всеки ще се сети можем да отнесем патладжана. Тези цветни храни са полезни за храносмилането, нормализират метаболизма, премахват токсините, помагат, ако имате болен черен дроб, укрепват стените на кръвоносните съдове и подсилват с витамини С, група В и РР, минерали йод, магнезий, мед, фосфор, желязо, калий и калций; поради наличието на фолиева киселина и кварц, имат свойства против стареене.

2.Спанак и зеленчуци

3.Спанак

Не на празно спанакът се нарича “стомашна метла”. Нито една детокс диета или прочистване на тялото не е пълна, без този чудотворен продукт. Зеленият зеленчук е много богат на фибри, необходими за прочистването на червата.

Той съдържа огромно количество хранителни вещества, от които йод. Желязо, което се усвоява лесно от организма, заедно с микроелементи.

В него има още наситени и ненаситени мастни киселини; бета-каротин, витамини РР, А, С, Н, К, група В; селен, калций, фосфор, магнезий, мед, натрий, калий, манган, желязо и цинк. Освен това спанакът, чиито полезни свойства са очевидни е с много високо съдържание на протеини, което е голям бонус за веганите. Спанакът подобрява метаболизма, нормализира работата на стомашно-чревния тракт, засилва хемоглобина и допринася при отслабване.

4.Зелени зеленчуци

Освен зелените подправки, за които навярно вече се сещате – магданоз, копър, мента, керфиз, целина, подценявани от мнозина, тук се нареждат и много други. Сред тях са марулята, броколи, брюкселското зеле, макар, че последните две, тепърва започват да се отглеждат и култивират и у нас.

Зелените зеленчуци съдържат много витамини от групи В, РР, Е, А, С; В тях има също много минерали: калций, калий, фосфор, йод, желязо, натрий, мед, бор, магнезий, хром и манган; Богати са и на голямо количество въглехидрати и протеини, които могат да се сравняват с месните такива.

5.Ядки – орехи, бадеми и др

Ядките са отделна тема с полезни свойства. Почти всички ядки са много полезни в малки количества. Наред с това, те перфектно засищат от глад и създават усещане за ситост, само след няколко минути.

Хранителните и полезни свойства в ядките са:

Кашу – то е богато на омега-3 наситени мастни киселини, които понижават нивото на холестерола в кръвта;

Орехите предотвратяват развитието на тумори. Те нормализират работата на щитовидната жлеза и кръвонсоните съдове;

Бадемите помагат при зрителни увреждания и анемия;

6.Чесън

Чесънът е богат на биоактивни вещества. Той е естествен източник на сероводород, антиоксидант, който стимулира кръвообращението и насърчава съдовата релаксация.

Ползите от чесъна са известни от древни времена. В древен Египет го давали на работниците, строящи пирамиди, за да увеличат производителността. Спортистите в древна Гърция са яли чесън, преди да се състезават на Олимпиадата.

7.Сезонни зеленчуци

Не забравяйте, че на масата ви трябва да има само сезонни зеленчуци. Пресният зеленчук има специфичен богат вкус. Сред сезонните, които се отглеждат у нас са: Репички, Краставици, Грах, Домати, Патладжан, Зеле, Моркови, Сладък пипер, Цвекло, Тиква.

8.Боровинки и други горски плодове

Боровинките се считат за едни от най-здравословните плодове в света. Те могат лесно да си съперничат по съдържание на хранителни вещества с отношението на скъпите годжи бери. И така, горските плодове са богати на: протеини, въглехидрати, фибри, свободни органични киселини, калий, натрий, магнезий, калций, желязо, фосфор, манган, мед, никел, кобалт, витамини В1 и В6, С и РР. Боровинките, както и някои други горски плодчета нормализират работата на стомашно-чревния тракт, бъбреците, подобряват зрението, помагат при ревматизъм и камъни в бъбреците.

9.Зелен фасул

Той има приятен вкус и полезни свойства, защото е нискокалоричен; Източник е на фибри; Съдържа витамини А, В1, фолиева киселина; Съдържа витамини B6, C.

Тези вещества ще помогнат на имунната ви система. Също така участва в процесите на синтез на протеини; Съдържа много микро, макро елементи като желязо, магнезий, манган, калий, калций, които са необходими за поддържане на хомеостазата. Зеленият фасул е още източник на оксиданти. Той предотвратява появата на свободни радикали, които ускоряват процеса на стареене в организма.

10.Вода

Винаги трябва да пиете вода, когато почувствате жажда. Това се прави, дори и след ядене в малки количества. Човешкото тяло е 80% вода, следователно при най-малкото обезводняване се губи енергия, метаболитните процеси се нарушават, усеща се умора и липсва мотивация.

Важно!

В допълнение към яденето на всички тези суперхрани е необходима и физическа активност за здраво тяло и дух.

Заключение

Вече знаете за толкова много супер храни, които лесно може да си набавите. Те са отглеждани у нас, затова търсете нови интересни рецепти и не забравяйте, че сте по-талантливи, отколкото може да си представите! Време е да се, насладете на храната в чинията си!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ