HomeИнтересноБългарияЗнаете ли кой е най-високият град в България

Знаете ли кой е най-високият град в България

Зимата наближава, а с нея е време да се замислим за почивки предразполагащи към ски, сняг и планина. И така, кой е най-високият град в България, научете сега:

Класацията за първо място оглавяват два български града. По едни от данните ту единият, а по други, ту другият са номер едно.

И така, за да сме съвсем точни, няма как да измерим със сантиметър, но има хора и изчисления, които са го направили много преди нас.

Знаете ли колко са били синовете на хан Крум

И така, първото място е отредено на Доспат. Градът е с 1358 м надморска височина. С тези си размери, град Доспат изпреварва със 126 м град Чепеларе, който е с височина 1232 м. Разбира се не е за подценяване и градът на трето място. То се пада на Копривщица, която е с 1061 м надморска височина.

Доспат какво не знаем за тази дестинация      

Градът се намира в област Смолян. Той е разположен в планинския район, който се намира в западните части на Родопите и така със своите 1358 м над. Морското равнище печели класацията за най-висок планински град в България.

В непосредствена близост до него е разположен язовирът “Доспат”. Той е с 1200 м надморска височина, а площта му се простира на 18.3 km². Това го нарежда, сред най-големите по обем в България.

Топ 5 на дунавските градове в България, които всеки трябва да посети

Доспат язовир е с дължина 19 км и ширина, от около 3 км. Той е разположен в посока югоизток-северозапад. По североизточния бряг на язовира минава красив път свързващ  Доспат с град Сърница.

В района около града Доспат в миналото е минавал важен път. Днес той свързва Пловдив и Смолян.

История

Тази местност е съществувала още в древността. В нея са открити останки от селище, което е съществувало между 4-5 век пр.н.е. Наричало се е „градът на чешмите“. В околностите има над 180 изградени крайпътни чешми. Те са издигнати с дарения от местните хора.

Кой велик българин е изобразен на банкнотата от 5 лева

Доспат е красиво разположен в планински район. Релефът му е планински и силно пресечен. На това място пролетта идва късно, докато лятото е прохладно, а есента мека и топла. От Бяло море по поречието на реката Доспатска зимата е все мека, но и радва местните със сняг. Това прави този край подходящ за зимни ваканции.

Храна

Традиционните гозби и деликатеси в района са боб и „топчета“ (зелеви сарми), млин, родопската баница, клин (баница с ориз, 2 кори и яйца) и ястия, основно с картофи, каквато е мусака.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ