HomeИнтересноПолезно5 ценни ползи от консумацията на царевица

5 ценни ползи от консумацията на царевица

Царевицата е едно невероятно растение, което намира място на трапезата във всеки един дом.

Царевицата е едно невероятно растение, което намира място на трапезата във всеки един дом. Тя може да се приготвя по най-разнообразни начини – като започнем от царевично брашно, под формата на пуканки и стигнем до нейното сваряване или запичане на скара. Нейният невероятен вкус я прави любима храна на много хора, а в някои страни, като Мексико например, е с особена почит. Латиноамериканската държава е приета за родина на царевицата и неслучайно присъства в състава на всички типични ястия за мексиканската кухня.

Любителите на здравословната и нискокалорична храна гледат с леко недоверие към царевицата, заради нейното богато наличие на въглехидрати, голяма част, от които захари. Въпреки това, трябва да й обърнем специално внимание, защото въпреки тях, царевицата съдържа богато разнообразие от незаменими хранителни вещества, витамини и минерали!

Богато съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти

Както отбелязахме вече, царевицата може да се похвали с богато съдържание на ценни витамини, минерали и мощни антиоксиданти. Като например – витамин B5, фолиева киселина, калий и ред други важни за организма вещества. По-специално внимание обаче, трябва да обърнем на антиоксидантите, които имат важна роля и спомагат в борбата със свободните радикали и възпаленията в тъканите. Те също така оказват благоприятно въздействие върху сърдечносъдовата и нервната система, като спомагат за тяхното функциониране. Не на последно място трябва да отбележим специфичните антиоксиданти – зеаксантин и лутеин, които се съдържат в изобилие в царевицата и имат голямо значение за зрението, тъй като намалят риска от дегенерации и забавят стареенето на макулата.

За здрав стомашно-чревен тракт

Богата на неразтворими фибри, които преминават през стомашно-чревния тракт и подхранват чревните бактерии, които от своя страна имат важна роля в цялата система. Те спомагат за раздвижването червата и прочистването им, което е важно, когато става дума за редовността при изхождане и запека. Тук е момента да отбележим, че царевицата спомага не само при проблеми с изхождането, но и намалява възпаленията в червата.

За сърцето

Освен за червата, фибрите и антиоксидантите в царевицата оказват благоприятно въздействие и върху сърдечносъдовата система. Те намаляват възпаленията в тъканите и спомагат за понижаване нивата на холестерола. Знаете, че високият холестерол е основен виновник за редица сърдечносъдови заболявания, високо кръвно и причинява дори запушвания на кръвоносните съдове!

Намалява риска от диабет тип 2

Царевицата е може да намали риска от диабет тип 2, тъй като съдържат в себе си специфичните антиоксиданти – полифеноли, които спомагат за регулирането на инсулина и глюкозата в кръвта. Специализираното издание Food Science and Human Wellness споделя за проучване, което е установило, че фитохимикалите в царевицата спомагат за понижаването на риска от развиването на диабет от втори тип.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ