HomeЗдравеКак да използвате кокосово масло против плака и зъбен камък

Как да използвате кокосово масло против плака и зъбен камък

Всеизвестни са ползите от кокосовото масло за кожата и косата, но знаете ли, че може да го използвате и като верен помощник в борбата със зъбния камък и плаката?

Всеизвестни са ползите от кокосовото масло за кожата и косата, но знаете ли, че може да го използвате и като верен помощник в борбата със зъбния камък и плаката? Благодарение на богатия си състав от омега-3 мастни киселини, кокосовото масло поддържа здравето на устната кухина и да ви предпази от образуването на кариеси и други неприятни последици от лошата устна хигиена.

Авторитетното международно издание News Medical Life Sciences, цитиран от healthdigest.com споделя, че група учени са стигнали до извода, че кокосовото масло може да подобри значително хигиената в устната кухина. То има свойствата да намали бактериите, плаката и зъбния камък, което се дължи на лауриновата киселина, която се съдържа в него!

Лауриновата киселина е вид мастна тъкан, която учените са установили, че при пряк контакт със слюнка става силно реактивна и активира своите мощни антибактериални свойства. По този начин кокосовото масло не само, че ще премахнете плаката и ще попречи на образуването на зъбен камък, но и разполага с противовъзпалителни свойства, които могат да ви облекчат при възпаление и инфекции на венците, например.

Друго проучване, което е публикувано в Journal of the American College of Nutrition през 2019 година разкрива още едно положително качество на кокосовото масло за устната кухина. То може да бъде използвано и при лош дъх. Кокосовото масло има свойството да убие бактериите, които са сред основните виновници за лош дъх. Лошият дъх е признак за наличие на бактерии в устната кухина, за които, ако не бъдат взети мерки могат да доведат до по-сериозни проблеми или влошаване на вече такива със зъбите и венците. От изданието уточняват, че едни от най-честите виновници за инфекции в устната кухина са стрептококите и кандидата.

Как да използваме кокосово масло в борбата със зъбния камък и за поддържане на добра устна хигиена.

В продължение на около 15 минути трябва да се жабурите с кокосово масло, но в началото най-вероятно ще ви бъде трудно да се жабурите толкова дълго време. Започнете с по 5 минутки и постепенно увеличавайте времето. Ако не успеете да жабурите по 15 минути, то може да пробвате на 3 пъти по 5 минути с почивки, като разпределите количеството кокосово масло. За целта ще ви е нужно около една супена лъжица от него, която не трябва да е много твърдо. Поставете го в устата си и жабурете до разтопяването му. През цялото време трябва да го разклащате и да се жабурите с него. Бъдете внимателни да не го глътнете, тъй като в него са се събрали частици от устната ви кухина, в които има се съдържат бактерии.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ