HomeИнтересноПолезноБюти съвети: Как да разберете, че гримът ви е с изтекъл срок...

Бюти съвети: Как да разберете, че гримът ви е с изтекъл срок на годност?

Използването на козметика с изтекъл срок на годност може да провокира раздразнение, възпалителни процеси и дори алергии.

Следете внимателно срока на годност

Ако нямате спомен кога за първи път използвахте любимото си червило или фон дьо тен, вероятно е време да ги изхвърлите. Всеки козметичен продукт или продукт за грим има свой срок на годност.
Използването на козметика с изтекъл срок на годност може да провокира раздразнение, възпалителни процеси и дори алергии.

Какъв е срокът на годност на различните продукти за грим?

Спирала за мигли – 3 месеца
Този продукт за грим има най-кратък срок на годност. След този период по-добре изберете нова спирала. Очите са изключително чувствителни и всяка бактериална намеса или некачествена съставка може да предизвика здравословен проблем.

Фон дьо тен – от 6 месеца до 1 година
Промяната на текстурата трябва да ви напомни, че продуктът е време за смяна. Бъдете внимателни с фон дьо тен от бурканче, където пръстите ви постоянно имат допир с консистенцията.

Крем или серум – от 6 месеца до 1 година
Естествените съставки са добри за кожата, но няма да запазят свойствата си дълго време. Ако кремът или серумът са на водна основа, нанасяйте върху кожата не повече от 1 година от отваряне на опаковката, а ако козметиката е с надпис „еко“, не съхранявайте повече от осем месеца.

Течна очна линия – 3 месеца
Подобно на спиралата, този продукт за красота предразполага към размножаване на бактерии, а текстурата изсъхва бързо. Сменяйте на всеки 3 месеца.

Червило – 1 година
Бактериите в червилото почти никога не се размножават, защото не съдържа вода. Но ако често имате инфекции върху устните, по-добре е да изберете нов продукт. За да се наслаждавате по-дълго на любимото си червило или гланц за устни, съхранявайте го на прохладно място и затваряйте плътно капачката.

Сенки за очи – до 2 години
Сухите текстури имат по-дълга издръжливост и не се влияят толкова осезаемо на температурни промени. Кремообразните сенки могат да се съхраняват не повече от година.

Шампоан- 1 година
За да удължите живота на любимия си шампоан, достатъчно е да следвате едно правило – внимателно затворете капака. Въздухът и водата в бутилката ще съкратят срока на годност.

Как правилно да съхранявате продуктите за грим?

Банята е подходяща за съхранение на шампоани, душ гелове и маски. Трябва само да затваряте плътно капака на всеки продукт.
Кремовете съхранявайте на хладно място, далеч от слънчева светлина.
Спрейовете за лице може да се поставят за кратко в хладилника, с което ще постигнете неустоим охлаждащ ефект.
Лакът за нокти също може да се предпази от втвърдяване, ако се постави в хладилника.

Ако някои от продуктите променят цвета, аромата или консистенцията, по-добре не ги използвайте и изберете нови.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ