HomeЗдравеКаква е разликата между дехидратираната и сухата кожа?

Каква е разликата между дехидратираната и сухата кожа?

Прочетете статията, за да разберете разликата между сухия тип кожа и дехидратираната, както и как да изберем правилната овлажняваща грижа.

Каква е вашата кожа?

Какво правите, когато усетите суха кожа? Замисляли ли сте се някога, че кожата ви може да не е суха, а дехидратирана? Има голяма разлика между тези две определения, въпреки факта, че усещанията са сходни. Прочетете статията, за да разберете разликата между сухия тип кожа и дехидратираната, както и как да изберем правилната овлажняваща грижа.

Типът кожа

Типът на кожата идва още при раждането и не се променя през целия живот. Сухата кожа изисква постоянна грижа и колкото и да се нанасят овлажнители и лосиони, те се абсорбират доста бързо. Това означава, че кожните клетки не произвежда достатъчно себум и в резултат на това хидролипидният слой на кожата е тънък или напълно липсва.
Дехидратираната кожа няма достатъчно вода, следователно, опитвайки се да компенсира липсата й с овлажняващи продукти, започва прекомерно активно производство на кожен себум. Това от своя страна може да провокира пъпки, възпаления и дразнене.

Как да разграничим сухата от дехидратирана кожа?

Дехидратирана кожа често е мазна или комбинирана. Усещането за сухота по цялото тяло, дори върху ръцете и краката, са признаци на дехидратирана кожа. Този дискомфорт се засилва през зимата. Възможни са възпаления. Дехидратацията причинява повишено производство на себум – по този начин кожата сама се опитва да се подхранва с влага. Такава реакция на кожата ни води до катастрофални резултати: постоянно усещане за опъване, заедно с прекомерно омазняване и подкожно възпаление. Хиалуроновата киселина, аминокиселините и екстрактите от водорасли са съставките, които помагат за хидратирането и баланса на дехидратираната кожа.

Сред основните признаци на суха кожа могат да бъдат лющене, по-малко видими пори, висока чувствителност и чести раздразнения. Сухата кожа се нуждае от липиди. Липидната бариера действа като здрава стена, повишавайки способността на кожата да задържа влагата вътре и да устои на външни дразнители. Богати на липиди са съставките серамиди, сквалан и натуралните масла.

Грижа за суха кожа

Дерматолозите препоръчват избягване на силно пенещи се продукти, които отмиват естествения слой мазнини. По-добре е да използвате меки балсами за измиване и продукти на маслена основа.

В грижата за сухата кожа най-важното, както се досещате, е достатъчната хидратация. Потърсете продукти, които съдържат хиалуронова киселина или серамиди. Нанесете крем с богата текстура върху овлажняващ серум.

Грижа за дехидратирана кожа

Дехидратацията на кожата може да бъде причинена както от недостатъчен прием на вода, така и от внезапни промени в температурата и времето, прекомерно излагане на слънце и често използване на ексфолиант или пилинг.

Първата стъпка е да пиете повече вода. Използвайте серум и крем със съдържание на хиалуронова киселина. През есенно-зимния период осигурете адекватна козметична грижа с овлажняващи продукти с хидратиращи съставки. Използвайте нежни ексфолианти и масаж с натурални масла и ролер за лице.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ