HomeИнтересноПолезноБюти съвети: Как да почистим четките си за грим?

Бюти съвети: Как да почистим четките си за грим?

Разберете как да се справите с остатъците от грим и натрупаните бактерии.

Защо трябва да поддържаме аксесоарите за грим чисти?

Четката за грим е като кърпата за лице, с която избърсвате кожата си всеки ден – трябва да бъде чиста и суха. Аксесоарите за грим са любими помощници на всеки професионален гримьор и на всяка жена, която държи да постигне безупречна визия. Разберете как да се справите с остатъците от грим и натрупаните бактерии. Неглижирането на чистата на влакната може да доведе до раздразнения на кожата или акне.

Колко често да почистваме четките за грим?

Четките, с които нанасяте течни текстури (фон дьо тен, кремообразен руж, коректор) трябва да се почистват след всяка употреба (или поне 1-2 пъти седмично). Четките за сухи текстури могат да се мият много по-рядко.

Начин на почистване

Синтетичните влакна на четките са по-малко претенциозни и могат да се почистват с органичен сапун. За естествените влакна е по-добре да използвате професионални продукти. Професионалните гримьори добавят и няколко капки масло от чаено дърво за допълнителен антибактериален ефект. Съществува и антибактериален спрей, създаден за бързо почистване и дезинфекциране на четките.

Може да използвате специална силиконова подложка, която е подходяща за почистване на кремообразни и прахообразни текстури. За мокро почистване изсипете 1-2 капки органичен сапун, намокрете влакната на четката и разтрийте върху релефната повърхност на подложката за няколко минути. Изплакнете добре под вода. Старайте се да не намокряте дръжката на аксесоара. За сухо почистване трийте влакната на четката върху суха повърхност, за да се отървете от натрупания излишък на пудра или руж.

Как да изсушим четките за грим?

Не използвайте сешоар. Четките трябва да изсъхнат естествено. Внимателно изстискайте излишната вода и подсушете с кърпа. Поставете върху стойка за сушене с влакната надолу. Така ще запазите правилната форма. Ако нямата такава стойка, поставете върху хартиени салфетки и оставете да изсъхнат на проветриво място.

Защо е важно редовното почистване?

Четките за грим винаги трябва да се поддържат чисти. От това зависи качеството на нанасяне на грима и състоянието на кожата ви. Защото, използвайки замърсени четки, можете да провокирате появата на обриви и запушване на порите. Остатъците от фон дьо тен или коректор създават благоприятна среда за размножаване на бактерии. Нали не искате те да попаднат върху кожата ви?

Синтетични или естествени четки?

Висококачествените четки са поне половината от успеха в перфектния грим. Повечето опитни гримьори имат и двете в арсенала си от инструменти за красота – синтетични четки и четки с естествени влакна. Синтетичните влакна са по-подходящи за нанасяне на течни текстури поради по-малкото им абсорбиране, но насипната пудра например е най-добре да се нанася с четка от естествени влакна.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ