HomeИнтересноПолезноЕто кой изчерпва редовно вашата енергия

Ето кой изчерпва редовно вашата енергия

Случва се общуването с някои хора да се окаже изморително за нас. След кратък разговор се чувстваме съсипани.
Всички имаме определени запаси от енергия. И когато излезем отвъд, имаме чувство на умора. Никой не може да бъде активен и енергичен през цялото време. Общуването с хората също изисква определена енергия. Дори с любимите хора не можем да поддържаме комфортен контакт през цялото време, понякога имаме нужда от самота, за да се възстановим.
Случва се обаче с някои хора да се чувстваме изтощени много по-бързо от обикновеното. Такива хора понякога се наричат ​​“енергийни вампири”.

Защо се случва това?

Важно е да знаете, че този човек не го прави нарочно. Не говорим за съзнателна мотивация да ни навреди, да ни отнема силите. Подобен процес протича несъзнателно, на несъзнателно ниво.
Източникът на нашето изтощение обикновено е интензивната емоционалност на събеседника. И най-често говорим за онези емоции, които обикновено се наричат ​​отрицателни – гняв, тъга, завист. Когато се сблъскаме с подобни чувства от друг човек, поради тяхната интензивност, ние самите трябва да усетим това, което изпитва нашият събеседник. Това отнема енергията ни – все пак живеенето в състояние на силен гняв изисква много сила от нас.

Какво да правя?

Когато се справим сами с нашия гняв и тъга, подобните чувства на събеседника ни няма да ни отнемат толкова много енергия. Научете се да се изправяте пред чувствата си, не се опитвайте да ги блокирате. В крайна сметка само по този начин ще се научим да се справяме със собствените си и чуждите емоции.
Също така, не се страхувайте да кажете – не. Често се случва да бягаме, за да помогнем на човек в беда, без да имаме сили за това. В резултат на това е невъзможно да го подкрепим, а ние самите да се изтощим. Ако забележите, че сте уморени и не сте готови да общувате сега – кажете на човека „не“, погрижете се преди всичко за себе си.

Как да възстановите силите си?

Попълването на енергия се случва, когато се потопим в себе си. Това може да стане с помощта на техники за релаксация и медитация. Дайте си възможност да бъдете в спокоен контакт със себе си, със собствените си чувства, мисли и образи.
Физическата активност също зарежда с енергия. Въпреки активността, по време на спортуване става възможно да се съсредоточите върху себе си, без да се разсейвате от външния свят.

Подарете си положително преживяване. Не забравяйте да отделите време за хобита, за срещи с приятели, за любимите си книги и филми, за пътувания до интересни места.
Ако забележите, че общуването с хората понякога ви изтощава много и не можете да се справите сами, можете да потърсите съвет от психолози.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ