HomeИнтересноПолезноХората около теб използват тези 10 начина за да те манипулират! Пази...

Хората около теб използват тези 10 начина за да те манипулират! Пази се

Психопатите не са просто злодеи от филми на ужасите. Срещаме се с тях ежедневно, в началото ни изглеждат обикновени хора. Едно проучване установи, че малка, но значителна част от бизнес лидерите – 3-4% – отговарят на клиничната дефиниция за психопат.

Как да се предпазите, когато общувате с такива хора?

Същото важи и за нарцисистите. Научен експеримент показа, че леко докосване на нарцисизъм може да допринесе за успеха в бизнеса. Но прекарайте известно време във всяка работна среда и бързо ще забележите, че някои професионалисти не могат да контролират собственото си его.
Същността на проблема е следната: в нормална бизнес кариера почти сигурно ще се натъкнете на няколко наистина нездравословни нарцисиста и психопати, които ще се опитат да ви малтретират и манипулират.

10 начина за да те манипулират:

1. Газлайтинг

Газлайтингът е може би една от най-коварните манипулативни тактики, тъй като става дума за изкривяване и унищожаване на вашето усещане за реалност. Това постепенно намалява способността ви да се доверявате и неизбежно ви лишава от усещането, че имате пълното право да наричате насилието и злоупотребата с правилното му име.

2. Проекция

Запознати ли сте със ситуацията, когато вредните хора заявяват, че не те са виновни за всички гадости около тях, а вие? Това се нарича проекция. Всички правим това понякога, но нарцисистите и психопатите го правят през цялото време. Проекцията е защитен механизъм, използван за прехвърляне на отговорността върху друг човек.

3. Обобщения

Гневните нарцисисти не винаги се хвалят с изключителен ум – много от тях са доста „тесногръди“ хора. Вместо внимателно да обмислят различна гледна точка, те обобщават всички ваши твърдения, като правят императивни изявления.

4. Изопачаване на думите

Насилствените нарцисисти и социопати използват заблудата на логиката, за да създадат ситуации, в които имат всички причини да кажат, че са нещастни от вас.

5. Смяна на темата

Преминаването от една тема на разговор към друга изглежда достатъчно невинно. Но в ръцете на умел манипулатор смяната на темата на разговор се превръща в средство за избягване на отговорност.

6. Преход към личността

Не толерирайте и не участвайте в това. Разберете, те прибягват до персонализиране, защото по-тактични методи не са достъпни за тях.

7. Черен PR

Понякога истинските зли гении успяват да разделят и владеят, настройвайки двама души или групи един срещу друг. Не им позволявайте да успеят. Документирайте всяка форма на тормоз: не позволявайте на тези чудовища да ви провокират.

8. Омаловажаване

Внимавайте, ако колега, докато изразява симпатия към вас, агресивно омаловажава вашия предшественик. „Нарцисистите правят това през цялото време: те обезценяват бившия си в очите на настоящите си партньори. И в резултат на това новите партньори стават жертви на същото жестоко отношение и агресия като предишните.

9. Агресивни шеги

Проблемът не е в чувството ви за хумор, а в скрития смисъл на шегата.
Не позволявайте на офисния нахалник да ви убеди, че всичко, което се случва, е просто невинно забавление. Това не е вярно.

10. Триангулация

Един от най-интелигентните начини вредните хора да ви отклонят от своите мерзости е като пренасочат вниманието ви към въображаема заплаха от друг човек. Това се нарича триангулация.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ