HomeЛайфстайлФилмиМъдростите, които ни завеща големият Джоко Росич

Мъдростите, които ни завеща големият Джоко Росич

Големият Джоко Росич – лошото момче на българското кино. Той е запомнящ се със своя дрезгав глас и с невероятните си мъдрости, които ще се помнят дълго. 

Джоко Росич (Джордже Мирко Росич)  е български актьор от смесен произход, участвал в над 110 филма. Роден е на 28 февруари, 1932 г. в Крупан, Кралство Югославия.През 1951 г. емигрира в България по политически причини. Тук завършва икономика и школа по радиожурналистика. Работи 17 години като журналист в БНР. Снима се в български, унгарски и сръбски филми. 

Наричан е „легендарният каубой“. Носител е на орден „Кирил и Методий“ първа степен. Женен, с две деца, четирима внуци и правнук – Бранимир Валентинов Христов (Бранко), правнучка Йована Валентинова Христова . Джоко Росич е любител и колекционер на оръжия, най-вече ножове.

През 2020 г. той получава наградата „Златен век“ – за заслуги и принос към българското кино.

Мъдростите, които ни завеща големия Джоко Росич:

  • За какво му е на един мъж да прави каквото и да било в живота си, ако няма една жена до него, която да му каже: „Браво, страшен си“!
  • Ако човек е сам на света, няма как да е щастлив, няма от какво да е щастлив. Човек трябва да изгради живота си така, че хората да не го мразят. Да не казват “този е никой”. Няма по-голямо щастие от това да си заобиколен от хора, които те обичат и уважават.
  • Когато една жена спре да навестява мислите ти, значи си се излекувал. Има загуби, които не се лекуват. Не е истина, че душата е безсмъртна. Всичко умира, остава само направеното, съграденото. Другото – престанеш ли да го мислиш и преживяваш – умряло е. Но пък тъгата е най-красивото, най-градивното свойство на душата.
  • На този свят няма сила, която да спре майка, защитаваща децата си, и млад мъж, бранещ любовта си.
  • Утрешният ден – нов и непреживян, той ти носи следващото удоволствие.
  • Днес всичко се е юрнало нанякъде. Като ми кажат: „Ще ходя в Германия или Швеция“, питам: „Що?“. Отговарят: „Щото там е хубаво“. Чакайте, бе хора! Там не е било вечно хубаво, направили са си го. Което ще рече: „Дайте да запретнем ръкави, и при нас ще стане хубаво“.

Джоко Росич често казваше, трябва да спрем да се оплакваме, това е лошата черта на българите. Беше уверен, че българският народ винаги ще го има, независимо от емигриралите по икономически причини. Напускат страната си слабите хора, силните остават, смяташе големият българин.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ