HomeИнтересноПолезноКак белият оцет може да ни помогне в почистването

Как белият оцет може да ни помогне в почистването

Всичко , което трябва да знаем за белия оцет

Все повече хора днес предпочитат и използват натурални продукти, за почистването на своя дом.  Сред тях е и белият оцет,  който освен в кулинарията, има и много приложения в бита. Причината все повече домакини да го предпочитат пред химическите препарати за почистване е, че той е евтин, безвреден, не предизвиква алергии и има редица антимикробни и антисептични действия.  Белият оцет  е ефективен в почистването, като  може да се използва самостоятелно или в комбинация с други естествени и също толкова ефективни продукти, каквито са лимонът, содата за хляб,  и солта.  Дори разреден само с вода, той ще върне блясъка и чистотата във всеки дом.

Но за какво най-често се използва белия оцет?

1.С негова помощ можете да се отървете от упоритите петна по мебелите от дърво. Достатъчно е да смесите 125мл бял оцет с 60мл зехтин и да разбъркате добре, до получаването на хомогенна смес. С нея и с помощта на мек памучен парцал ще можете да почистите всяко петно върху дървените си мебели.

2.Белият оцет може да се използва и като прах за пране и вместо омекотител. За целта трябва да смесите 200г сода за хляб с 250мл бял оцет. Така приготвената смес изсипете в пералнята при прането или при изплакването или в нея накиснете дрехите си. В резултат те ще станат чисти и меки на допир.

3.Белият оцет намира голямо приложение и в кухнята.  С негова помощ с лекота ще се справите с почистването на упоритите петна и загорели повърхности от всички прибори за готвене, като тенджери, тави и тигани. Той лесно премахва и най-упоритите и засъхнали по тях мазнини. Освен това може да ви послужи и като дезинфектант за хладилника, микровълновата и фурната на печката.

4.Белият оцет е незаменим и при почистването на банята. В комбинация със сода за хляб или лимон, той ще възвърне чистотата и блясъка на плочките и ще дезинфекцира тоалетната, мивката и ваната.

5.Друго негово качество е, че той неутрализира лошите миризми. Ето защо с него можете да почистите всички шкафове, хладилника и печката. Така ще премахнете неприятната миризма при пържене на риба например. 

6.С помощта на белия оцет можете да върнете блясъка и на всички метални прибори и повърхности в своя дом. Освен това с него можете да забършете и дезинфекцирате и всички дръжки в дома си, по които се задържат най-много мърсотия и микроби.

7.С помощта на белия оцет можете да премахнете и упоритите петна от дрехите или тапицерията на мебелите си.  В комбинация със сода за хляб, той ще възвърне и снежната белота на всички бели дрехи и материи.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ