HomeИнтересноПолезноКакъв слънцезащитен крем трябва да изберем за плажа

Какъв слънцезащитен крем трябва да изберем за плажа

Ето няколко прости съвета, с които да улесните избора си

Често срещаме затруднения при избора на слънцезащитен продукт. Дилемата, пред която се изправяме е какъв фактор да изберем. По пътя на логиката слънцезащитния крем с фактор 100 би трябвало да ни осигури по-добра защита от такъв, който е с 30 или 50. В действителност обаче, това не винаги е така. Хубаво е да знаете, че SPF (слънцезащитния фактор) ни показва до каква степен може да ни предпази от вредните ултравиолетови лъчи. Това са парещите лъчи, които изгарят горния слой на кожата и причиняват белене съпроводено със зачервяване и болка.

Не обръщайте прекалено голямо внимание на това, което пише на етикета. Няма слънцезащитен крем, който да ви осигури пълна защита от парещите лъчи на слънцето. Дори този с фактор 100 няма да ви предпази, ако не го използвате редовно. Не забравяйте да нанасяте слънцезащитния крем редовно и веднага след като излезете от водата. Еднократното му използване няма да свърши работа и е добре да не стоите дълго време на слънце, без да бъдете защитени. Ето няколко прости съвета, с които да улесните избора си на слънцезащитен крем.

Гледайте етикета

Обърнете внимание на етиката и изберете този крем, който ви предлага “широк спектър” от защита, за да сте сигурни, че ще ви предпази от UVA и UVB. 

Започнете с висок фактор

Дългото стоене на слънце неминуемо ще ви се отрази зле, ако не вземете мерки. В случай, че прекарвате доста време – задължително изберете крем с по-висок фактор. Започнете с 50 или 30 и постепенно преминете към по-ниските фактори.

Използвайте го последно

Ако използвате други козметики преди да отидете на плаж, то прилагайте слънцезащитния крем последен. Той трябва да бъде последен слой върху кожата и да отблъсне слънчевите лъчи. 

Бъдете внимателни 

Не пестете и нанасяйте от слънцезащитния крем обилно. Уверете се, че равномерно прилагате продукта и сте намазали всички части на тялото. Разбира се, не прекалявайте с количеството и не плувайте в олио. Една нормална тубичка слънцезащитен крем трябва да ви стигне за около 7-10 намазвания на цялото тяло.

Прилагайте го редовно

Както казахме вече – най-добрият крем, който ще ви предпази от слънцето, е този, който нанасяте редовно. Нанасяйте веднага след излизане от водата или при обилно изпотяване. В интервали от 2-3 часа, ако стоите дълго време на слънце.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ