HomeЗдраве6 домашни средства при ухапвания от насекоми

6 домашни средства при ухапвания от насекоми

При някои ухапвания е строго препоръчително да потърсите медицинска помощ.

През топлите дни често ставаме жертва на ухапвания от насекоми. Най-често страдаме от атаките на досадните комари, но червените петна и сърбежите могат да бъдат причинени и от други неприятели – паяци, дървеници и т.н. Използването на репеленти не ви гарантира 100 % защита и трябва да имаме под ръка ефективно средство, с което да успокоим болката и сърбежа при ухапвания от насекоми.

Забравете за лосиони или други мазила от аптеката. Може да облекчите сърбежа и зачервяванията с продуктите, които се намират в кухненския шкаф. Днес ще ви споделим за 6 натурални средства, които да използвате и ако не помогнат – тогава потърсете подходящо лекарство. Дебело подчертаваме, че при някои ухапвания е строго препоръчително да потърсите медицинска помощ. Затова е препоръчително да знаете как да различите ухапванията от различните видове насекоми.

Овесена каша

При ухапвания от насекоми може да си направите вана от овесена каша. Горещата вода в комбинация с овесени ядки действа успокояващо на кожата, тъй като са богати на редица антиоксиданти, витамини и минерали. Тя ще облекчи не само сърбежа, но и ще редуцира възпаляването.

Сода за хляб

Направете си домашна паста от сода за хляб. В няколко капки вода разтворете 1-2 супени лъжици сода. С нея третирайте директно върху засегнатите места и оставете да изсъхне. Високата алкалност на содата за хляб ще намали сърбежа. 

Хамамелис

Екстракът от хамамелис се използва при акне и други подобни проблеми, но действа страхотно и за облекчаване на сърбежа след ухапване от насекоми. Може да си направите домашен лосион от хамамелис и кокосово масло, който да ви бъде под ръка и с него да облекчите възпалението и дразненето на кожата. Хамамелисът има свойствата да стягат кожата и е богат на антиоксиданти, които действат противовъзпалително и ускоряват заздравяването на проблемните участъци.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има сходни свойства с тези на хамамелиса при борбата с акне. Действа успокояващо на кожата, което го прави подходящ за използване при ухапвания от насекоми. Комбинирайте го с базово масло и нанесете малка част от него с тампон върху засегнатите места.  

Лед

За да облекчите парещото усещане и зачервяването – поставете торбичка с лед върху засегнатите части. Всъщност просто трябва да сложите нещо студено върху мястото за около 10 минути. Може да бъде торбичка със замразени зеленчуци или пък кенче леденостудена бира, ако нямате ледени кубчета под ръка.

Пакетче чай

Чаят може да действа облекчаващо при ухапвания и други кожни раздразнения. Например зеленият чай или този от лайка действат противовъзпалително и спомага за облекчаване на подуването и зачервяването. В състава на зеления чай се съдържат полифеноли и танини, които действат стягащо и извличат токсините от кожата. Поставете едно мокро пакетче чай върху ухапаното място и притиснете силно.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ