HomeИнтересноПолезноОбичате шоколад? Ето защо да преминете към ЧЕРЕН ШОКОЛАД

Обичате шоколад? Ето защо да преминете към ЧЕРЕН ШОКОЛАД

Всички обичат шоколад, но когато си помислите за това вкусно лакомство, не си задавате въпроса полезен ли е тъмният шоколад за вас? Вероятно няма веднага да се сетите за него като за здравословна закуска, защото той е с високо съдържание на захар и калории. Но преди да отхвърлите идеята, че тъмният шоколад е здравословен, трябва да се замислите, че има различни видове шоколад, но всички те съдържат есенцията на какаото.

Какво трябва да знаем за шоколада

Произведено от какаовото дърво Theobroma Cacao, какаото има естествено много силен и остър вкус, но същевременно е пълно с флавоноли и други полезни хранителни вещества. Въпреки това, за да се направят любимите ви шоколадови бонбони апетитни и сладки, какаото се обработва интензивно. Всъщност то преминава през няколко етапа, за да се намали горчивият му вкус. Важно е да се разбере, че колкото повече какаото се обработва чрез техники като ферментация, алкализиране и печене, толкова повече флаваноли се губят. Затова по-тъмните шоколади имат по-високо съдържание на флавоноиди. Така че, когато казваме, че шоколадът е здравословен, всъщност говорим за флавоноидите в шоколада. 

Какво представляват флавоноидите?

Флавоноидите се намират в естествен вид в какаовите зърна, те са причината шоколадът да има вкус на шоколад и всъщност да е здравословен. Флавоноидите всъщност са антиоксиданти, които активно се борят с вредните за клетките свободни радикали в организма и имат редица предимства, като контролира холестерола, понижава кръвното налягане и много други.

Всичко, което трябва да знаете за черния шоколад

Преди да започнете да преяждате с шоколад и бонбони, защото шоколадът е полезен, е важно да разберете, че не всички видове шоколад са полезни за здравето. Въпреки че има няколко вида шоколад, по-тъмният шоколад е най-малко преработен, което го прави най-здравословен. С други думи, горчивият шоколад съдържа най-богатото на флаваноиди какао, което го прави здравословна за сърцето закуска, когато се консумира в умерени количества. Това означава, че в умерени количества тъмният шоколад е изключително полезен за сърцето.

Любителите на черния шоколад определено трябва да се радват да знаят, че хапка от него всеки ден не е просто бърза закуска, а има силата да подобри здравето на сърцето, да подобри мозъчната функция, да облекчи стреса и да намали риска от диабет. Проучванията показват, че когато не е натоварен със захар и добавки, богатият на какао шоколад всъщност е полезен за сърцето и е пълен с антиоксиданти, които се борят с болестите и правят това горчиво-сладко лакомство полезно за цялостното здраве.

Хранителни стойности на черния шоколад

Хранителните ползи от шоколада варират значително в зависимост от марките и видовете шоколад. Въпреки това блокче черен шоколад, което е около 100 грама (g) и съдържа около 70-85% какао, има:

  • 604 калории на 100 грама
  • 7,87 грама протеини на 100 грама
  • 43,06 грама мазнини на 100 грама
  • 46,36 грама въглехидрати на 100 грама
  • 11,00 грама диетични фибри на 100 грама
  • 24,23 грама захар на 100 грама
  • 12,02 милиграма (mg) желязо на 100 грама
  • 230,00 милиграма магнезий на 100 грама
  • 3,34 милиграма цинк на 100 грама

Що се отнася до хранителните ползи, с увеличаването на процента на какаото се увеличават и ползите за здравето от шоколада. Когато се включва като периодично лакомство, около 20 грама горчив шоколад с високо съдържание на какао, който е минимално обработен тъмен шоколад, може да допринесе положително за балансираното хранене.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ