HomeИнтересноПолезноПринципите на оптимиста

Принципите на оптимиста

Оптимистите имат по-лесен живот от песимистите и хленчещите. Как обаче да станеш такъв?
И така, оптимизмът е поглед върху живота от положителна гледна точка, увереност в по-добро бъдеще. И въпреки временните трудности, издръжливият човек вярва и знае, че проблемите няма да продължат дълго и утре ще бъде по-добре.

Принципите на оптимиста:

1. Чувството за благодарност.

Именно това чувство оказва мощно влияние върху нашия мироглед. Това ни кара да се чувстваме по-добре, и измества фокуса на вниманието в положителна посока.

2. Радвайте се тук и сега.

Не чакайте определен момент или промяна във външните обстоятелства, за да се почувствате радостни и по-щастливи. Тези усещания се раждат в главите ни, така че защо да не си кажете, че сте изпълнени с оптимизъм – отсега нататък?

3. Заменете проблемите с възможности.

Когато изпратим сигнал до мозъка, че имаме проблем, ние живеем с чувството: „Животът не върви така, както си го представях“. Много енергия се изразходва за негативно отношение, а може да бъде насочено в друга посока! Вместо да се опитвате да почукате на затворена врата, насочете ресурсите си към намиране на нови възможности.

4. Радвайте се на живота.

Със сигурност получавате удоволствие от пътуването и ваканциите: в очакване на нещо вълнуващо и приятно.

5. Отделете време за прости удоволствия.

Градският ритъм на живот диктува своите правила и понякога нямаме достатъчно време да спрем и да си починем – просто се огледайте. Подобно темпо, разбира се, не добавя оптимизъм. Съсредоточете се върху простите удоволствия (четене на книга в дъждовна вечер, да се наслаждавате на красива музика, да гледате любимия си филм) това ще помогне да възстановите чувството за баланс в живота.

6. Започнете деня с положителност.

За няколко минути всяка сутрин се фокусирайте върху положителните емоции, мислете за хора и събития, които могат да ви зарадват. Опитайте се да се фокусирате върху това чувство вътрешно през целия ден.

7. Търсете плюсовете в минусите.

Опитайте се да търсите положителното във всичко, което се случва. С течение на времето това ще стане навик и ще се изненадате колко лесно е наистина да се фокусирате върху положителни неща. Винаги и във всичко намирайте причини за оптимизъм – такъв мироглед помага да се измести фокусът на вниманието от негативната страна на живота.

8. Дръжте се като оптимист.

Знаете ли, че можете сами да програмирате тялото и нервната си система? Тайната е проста: ако се държите като оптимист, говорите като оптимист, „пробвате“ образа на оптимист, ще се почувствате като оптимист!

9. Избор на весела компания.

Средата е важна за влиянието върху нас, пренасяйки заряда на своята енергия. Така че, ако кръга ни е от оптимисти и позитивно настроени хора, ние самите ставаме много по-весели и радостни, зареждайки се с позитив от колеги и приятели.

10. Завършете правилно деня.

Преди да заспите, отпуснете се и се опитайте да изброите 7-10 положителни събития, които са ви се случили през деня. Или помислете: за какво и на кого сте благодарни днес. Заспивайте с тези мисли.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ