HomeИнтересноПолезноПризнаци, че свекървата те мрази

Признаци, че свекървата те мрази

Свекървата ви мрази?  Учените казват направо: вината не е ваша

Отношенията със свекърва могат да бъдат напрегнати и почти всеки, който има свекърва, го знае. А който я няма – или свекърва му е идеалът – сигурно е чувал, че повечето свекърви обичат да се месят в живота на децата и да критикуват партньорите си – особено снахите. 

Свекървата ви мрази?  Учените казват направо: вината не е ваша

На английски думите “свекърва”, понякога се използва взаимозаменяемо с “чудовище по закон” – което не е необходимо да се обяснява. Свекървата придоби известност в цял свят. Легендарната им склонност да се месят в делата на младото семейство понякога е обект на мемове и шеги, но младите двойки често изобщо не се смеят.

Оказва се обаче, че нито природата на зетя или снахата, нито самата свекърва са отговорни за ужасните отношения. Еволюцията е виновна, твърдят психолози от Държавния университет в Аризона. 

Свекърва срещу останалия свят

Резултатите от изследването, озаглавено „Конфликтът на свекърва със снаха й: еволюционна перспектива и доклад за емпирични данни от Съединените щати“, са публикувани в списанието Evolutionary Psychological Science.

В него учените разглеждат широко разбрани взаимоотношения, предимно между хора, които не са генетични роднини, но са свързани помежду си – например в резултат на брачни връзки. Те събират данни за връзките, сътрудничеството и конфликтите, които възникват в такива отношения.

В проучването са участвали общо 308 души – мъже и жени. Участниците отговарят на въпроси за отношенията си с всички живи роднини, включително въпроси за причините за спорове с техните родители и свекърви.  

Екипът разглежда предимно отношенията между жените, които може да са особено изпълнени с конфликти.

Проучването ясно показва, че както мъжете, така и жените в САЩ съобщават за повече конфликти със свекърви (44%), отколкото с майки (39%), а майките съобщават за повече конфликти със снахите си, отколкото с дъщерите си.

Повечето от конфликтите засягат начина, по който се харчат парите, както и методите на грижа за децата – неща, които могат да окажат значително влияние върху качеството на връзката и трайността й.

Според изследователите тези конфликти възникват поради еволюционни фактори – както обясняват, всеки от нас „несъзнателно действа в интерес на генетични роднини“.

Този ​​генетичен конфликт може да накара роднини (свекърви) да не са съгласни относно разпределението на ресурсите и инвестициите, точно както виждаме, че майките и бащите не са съгласни в тези области.

Отношенията на снахи със свекърви са по-спокойни

Интересното е, че реакциите на бащите не са толкова силни: изследователите установяват, че свекърите като цяло имат по-добри отношения със снаха си, отколкото със собствените си дъщери и партньорите си.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ