HomeИнтересноПолезноЗабравете за пигментните петна с тези трикове за красива кожа

Забравете за пигментните петна с тези трикове за красива кожа

Когато едно петно върху кожата ви е по-светло или по-тъмно от общия ѝ цвят, това се нарича пигментация. Пигментацията бива два вида – хиперпигментация (когато петната по кожата ви са по-тъмни) или хипопигментация (когато петната по кожата ви са по-светли).

Хиперпигментацията е преобладаваща при кожата на лицето. Определянето на вида пигментация е от съществено значение за ефективното третиране на зоната. Ето кои са двата най-често срещани типа пигментация на лицето, които се наблюдават при хората: 

Пигментация след инфекция

PIH е пигментация, която се появява след инфекция или нараняване на кожата. Тя се появява, когато кожата започне да произвежда допълнителен меланин вследствие на инфекцията или нараняването. Най-често срещаната пигментация, която се наблюдава по лицето, е хиперпигментацията след акне, по-популярна като тъмни петна или следи от акне.  Когато става въпрос за този тип пигментация, особено за тази, причинена от акне, е важно да се контролира активното акне с помощта на съставки като салицилова киселина.  

След като акнето ви бъде овладяно и след него остане само пигментацията, можете да използвате локални лекарства, серуми или кремове без рецепта, за да я третирате. Съставките, на които трябва да обърнете внимание:

– Азелаинова киселина

– Ретиноиди

– AHAs като гликолова киселина 

– Витамин С

– трансексамова киселина

– Алфа арбутин

Мелазма

Мелазмата е изключително често срещано състояние. Мелазмата се наблюдава предимно като тъмни петна по скулите, а понякога и по челото и челюстта. Появява се поради свръхпроизводство на меланоцити (пигментни клетки), както и поради увеличаване на меланина (пигментът, който придава цвят на кожата, косата и очите). Често бъркани с лунички, те представляват кафяви или синьо-сиви петна по кожата и рязко се различават от луничките или дори от слънчевите петна, с които също се бъркат. 

Мелазмата често се появява поради повишено излагане на ултравиолетови лъчи, но понякога може да се дължи на генетични предразположения, дисбаланс на хормоните или на страничните ефекти на някои лекарства. Освен това тя се среща по-често при жените, отколкото при мъжете.

За съжаление мелазмата е доста устойчива на лечение. Тя може да се лекува, но е необходимо време, както и търпение, за да се подобри. 

За лечението на мелазма можете да изберете следното:

– защита от слънцето, като например добър слънцезащитен крем с минимум SPF 30, и дори физическа защита, като шапки и шалове, за да предпазите зоната от допълнително излагане на UV лъчи

– AHAs като гликолова киселина и млечна киселина

– Ретиноиди

– Транексамова киселина

– Витамин С

– Алфа арбутин

– Хидрохинон (само по лекарско предписание и при лечение от дерматолог)

– Антиоксиданти като витамин Е и ферулова киселина

Пигментацията е доста често срещана и лесна за преодоляване. Във всеки случай на хиперпигментация слънцезащитата е задължителна! Това е най-добрият начин да предотвратите увреждането на кожата си.

В някои редки и упорити случаи обаче пигментацията продължава и се лекува трудно. Тогава би било препоръчително да се консултирате с дерматолог, който може да ви даде индивидуална препоръка, след като се запознае с вашата кожа.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ