HomeИнтересноБългарияКой е най-близкият турски град до България

Кой е най-близкият турски град до България

Ако някога сте ходили на почивка или екскурзия в южната ни съседка Турция, навярно знаете маршрута. Е, поне границата Лозенград (вилает).

Днес ще поговорим именно за нея, като най-краткия път до Турция

Лозенград (на турски: Kırklareli, Къркларели) е вилает в европейската част на Турция граничещ на север с Област Бургас, България, с Одрински вилает на запад, с Черно море на изток, и с вилаетите Родосто и Истанбул на юг и югоизток. Административен център на вилаета е едноименният Лозенград. Населението му е от 326 950 души (през 2006) и заема площ от 6 550 кв. км.

Кой е най-близкият турски град до България

Лозенград е административен център към едноименния вилает със същото име Лозенград. Той се разполага в западната част на планина Странджа и в близост с границата на България.

География на Лозенград

На север градът граничи с областният ни град Бургас, а на запад с Одринския вилает, на изток се простира до Черно море, а на югоизток и юг с вилаетите Истанбул и Родосто.

Административно разделение на Лозенград

Лозенградският вилает административно е разделен на 8 околии и те се делят от своя страна на още 26 общини.

История на Лозенград

Битката при Кърккилисе или Битката при Лозенград е част от Първата балканска война между армиите на България и Османската империя. Тя се провежда на 24 октомври 1912 г., когато българската армия разбива османска армия в Източна Тракия.

Първоначалните сблъсъци били около няколко села на север от града. Българските атаки били неудържими и османските сили били принудени да отстъпят. На 10 октомври османската армия заплашва да раздели 1-ва и 3-та български армии, но бързо е спряна от настъплението на 1-ва софийска и 2-ра преславска бригади.

След кървави боеве по целия градски фронт османците започват да се оттеглят и на следващата сутрин Кърк Килисе (Лозенград) е в български ръце.

Това обяснява и защо за празник на града е приет 10 ноември.

След победата френският военен министър Александър Милеран заявява, че българската армия е най-добрата в Европа и че би предпочел 100 000 българи за съюзници, отколкото всяка друга европейска армия.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ