HomeЗдраве10 неочаквани ползи от пиенето на вино - за всеки, който не...

10 неочаквани ползи от пиенето на вино – за всеки, който не му се пие

Независимо дали става дума за вечеря с клиенти, парти за новодомци или дори за рожден ден, никога не можете да сгрешите с бутилка вино. Всъщност виното от години е важна част от социални, религиозни и дори културни събития. Но какво ще кажете, ако ви кажем, че тази алкохолна напитка всъщност има ползи за здравето? Последните научни изследвания разкриха, че има ползи от виното, когато се консумира в умерени количества, разбира се. Прочетете нататък, за да разберете всички 10 невероятни ползи за здравето от пиенето на вино.

1.Доставя антиоксиданти

Червените вина, които са съставени от по-тъмно грозде, са с особено високо съдържание на антиоксиданти като ресвератрол, катехин, епикатехин и проантоцианидини. Антиоксидантите в червените вина защитават клетките от вредното въздействие на свободните радикали. Това играе важна роля за повишаване на общия имунитет и здравето на кожата. Не е ли невероятно?

2.Понижава холестерола

Последните проучвания доказват, че червените вина, когато се консумират в умерени количества, имат силата да понижават лошия холестерол. Червените вина като Риоха се консумират особено за намаляване на нивата на лошия холестерол.

3.Насърчава здравето на сърцето

Един от антиоксидантите, които червените вина съдържат, е известен като полифеноли. Те имат свойството да поддържат кръвоносните съдове здрави и гъвкави, което от своя страна предотвратява нежеланото съсирване. Важно е да се помни, че всичко, което е повече от умерени нива, всъщност е вредно за сърцето.

4.Регулиране на нивата на кръвната захар

Ресвератролът, който е естествен антиоксидант, съдържащ се в гроздовата кожа, има силата да регулира нивата на кръвната захар.

5.Намалява риска от рак

Известно е, че сравнително умерената консумация на червено вино действително намалява риска от различни видове рак, а именно: рак на гърдата, рак на простатата, рак на дебелото черво, рак на яйчниците и много други. Проучванията показват, че ресвератролът действа възпрепятстващо на протеините, подпомагащи развитието на рака.

6.Помага при лечението на обикновена настинка

Антиоксидантите се борят със свободните радикали и повишават цялостния имунитет. Те дори помагат при лечението и профилактиката на обикновената настинка. Червеното вино е особено богато на антиоксиданти, които помагат при лечението на настинка.

7.Изостря паметта

Червеното вино действа благоприятно на паметта. Вината, особено червените, са богати на ресвератрол, който пречи на образуването на бета-амилоидния протеин. Този белтък е основен елемент, когато става въпрос за появата на болестта на Алцхаймер. Въпреки че изострянето на паметта е една от важните ползи от виното, важно е да се има предвид, че прекаляването с него всъщност може да причини повече вреда, отколкото полза.

8.Помага за регулиране на теглото

Друга вълнуваща полза от виното е, че то помага при управлението на теглото. Ресвератролът е богат на химическо съединение, наречено пицеатанол, което работи за ефективно намаляване на мастните клетки в организма. Известно е също, че пицеатанолът ускорява инсулиновите рецептори на мастните клетки, което всъщност блокира растежа на незрелите мастни клетки.

9.Намалява риска от депресия

Всички знаехме, че една чаша вино може да оправи главоболието, но изследванията показват, че е известно, че сравнително умерените количества алкохол намаляват риска от депресия. Може да се каже, че хората, които консумират червено вино, всъщност могат да се предпазят от депресия.

10.Подобрява здравето на червата и храносмилането

Червените вина са антибактериални по природа, което ги прави способни да лекуват всяко стомашно дразнене заедно с някои други храносмилателни нарушения. Наред с това е известно, че консумацията на вино намалява риска от инфекция от Хеликобактер пилори, която е често срещана стомашна бактерия.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ