HomeЗдравеСокът от целина може да бъде вашето решение за следните проблеми...

Сокът от целина може да бъде вашето решение за следните проблеми…

“Здравето е богатство” е поговорка, в която всеки се кълне. Важно е да се храним здравословно, да спортуваме и да контролираме нивото на стрес, за да живеем здравословно и щастливо. Съществуват много суперхрани, които хората включват в диетата си и се възползват от техните предимства. Съществуват много потенциални ползи за здравето от сока от целина, поради което той е придобил популярност сред хората. Целината е изключително питателна храна и често се използва в салати. Много хора обичат да пият сок от целина, за да се възползват от нейните ползи. 

Сокът от целина е зареден с фибри, витамини, фолат, антиоксиданти и калий и притежава голяма хранителна стойност. Всъщност традиционните лечители са използвали пречистването със сок от целина за детоксикация на организма. Ето 10 ползи от целината, за които е добре да знаете, ако искате да сте здрави: 

1. Той може да осигури облекчение при възпаление

Възпалението в организма може да доведе до много хронични проблеми като лошо храносмилане, болки в ставите, сърдечни проблеми, диабет и т.н. От съществено значение е да включите противовъзпалителни храни в диетата, за да се преборите с тези заболявания. Известно е, че някои фитохимикали, извлечени от целината, имат противовъзпалително действие върху организма. Няколко проучвания показват, че тези фитохимикали помагат за облекчаване на възпаленията и също така укрепват имунната система на организма. 

2. Тя може да поддържа сърцето ви здраво

В наши дни сърдечните заболявания се увеличават, затова е важно да се храните балансирано, за да поддържате здравето на сърцето. Листата на целината са пълни с флавоноиди, които помагат за предпазване на сърцето от заболявания. 

3. Сокът от целина може да предотврати рак

Едно от най-важните предимства на сока от целина е, че той може да помогне на човек да остане защитен от различни видове рак.  Листата и семената на целината съдържат съединения като сапонин, кафеена киселина, танин и желязна киселина, които действат като силни антиоксиданти и свеждат до минимум риска от рак. 

4. Тя може да предотврати чернодробни заболявания

С помощта на целината могат да се предотвратят и овладеят много чернодробни заболявания като цироза, неалкохолна мастна чернодробна болест и др. Листата и стъблата на целината са пълни с антиоксиданти, които се борят с възпаленията в организма, освобождават се от токсините и свободните радикали и поддържат тялото ви здраво. 

5. Поддържа ви хидратирани

Едно от основните предимства на сока от целина е, че той ви помага да останете хидратирани. Поддържането на хидратация помага за регулиране на телесната температура, за управление на нивата на кръвното налягане и за поддържане на здравето на бъбреците. Ежедневното пиене на сок от целина ще ви накара да останете хидратирани. 

6. Той може да подобри съня ви

Според различни проучвания растителните диети помагат за регулиране на съня. Целината съдържа диетични полифеноли, които помагат за модулиране на циклите сън-бодърстване. Така че, добавете целина към диетата си, за да си осигурите добър сън през нощта. 

7. Тя може да подобри мозъчната функция

Една от най-невероятните ползи от сока от целина е, че той подпомага цялостното здраве на мозъка.  Листата на целината съдържат апигенин, който има противовъзпалително действие, което от своя страна поддържа мозъка здрав. Ако пиете сок от целина сутрин, той ще ви накара да се чувствате свежи и ще събуди мозъка ви.

8. Може да поддържа бъбреците ви здрави

Сокът от целина е пълен с калий и натрий, които помагат за регулиране на телесните течности. Сокът от целина действа като чудесен диуретик и помага на тялото ви да се освободи от водата и солта. Той също така помага за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища и много други проблеми с бъбреците.

9. Може да помогне за изчистване на акне

Сокът от целина е пълен с фолат, витамин А и витамин С, които помагат в борбата с инфекциите и възпаленията. Освен това антиоксидантните му свойства помагат да се запазят акнето, пъпките и петната на разстояние. 

10. Поддържа кожата по-млада

Едно от най-добрите предимства на сока от целина за кожата е, че той поддържа кожата здрава и сияйна. Апигенинът, танинът, лутеолинът, кемпферолът и сапонинът са антиоксиданти, съдържащи се в сока от целина, които помагат в борбата с възпаленията и забавят ранните признаци на стареене като бръчки, фини линии и др. Така че, ако искате да подмладите кожата си, добавете целина към диетата си.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ