HomeИнтересноБългарияПомните ли, къде се е намирал мавзолеят на Георги Димитров

Помните ли, къде се е намирал мавзолеят на Георги Димитров

Казват, че мавзолеят Георги Димитров е издигнат за 6 дни и още за толкова е разрушен.

Помните ли, обаче ,къде се е намирал мавзолеят на Георги Димитров?

На 10 юли 1949 г. е завършен Мавзолеят на Георги Димитров в София след 6 денонощия строеж.

Малко предистория:

Мавзолеят на Георги Димитров се намирал в центъра на столицата ни София. Той е построен на 10 юли 1949 г.. В него се съхранявало балсамираното тяло на ръководителя на комунистическата партия. Изграждането му започва, след смъртта на Георги Димитров и е издигнат е за уникално краткия период от 6 дни. В това време тялото на Георги Димитров е транспортирано от СССР до столицата ни София.

Мавзолеят се превръща в център на култа към комунистическия ръководител Г. Димитров. Наричан „вожд и учител на българския народ“, през периода 1949-1989 г, той е част от държавния церемониал на Народна република България. На това място, чуждестранните делегации по протокол, полагали венци, когато траела визитата им в страната. От трибуната му партийно-държавното ръководство приемало манифестациите и паради по време на официални национални празници.

Мавзолеят на Георги Димитров бил обект на милиционерска охрана с най-висок ранг и първостепенно значение. На него имало гвардейски караул, чийто ритуал на смени е сходен с днешния на Президентството. В гробницата по време на часовете на посещения, също имало разположени гвардейци. Те стояли на постове, след входа и пред бюстовете, при саркофага и на чупките на коридора.

Интересни факти за мавзолея

Обектът бил климатизиран. В него се поддържала температура от 17°C с леко отклонение плюс/минус в порядъка само на 0,5°C. Повечето помещения в мавзолеят се намират под земята. Именно в тях са се извършвали процедурите, важни за поддържане на балсамираното тяло.

Саркофагът след 1975 г. е бил с бронирани стъкла и се е спускал, чрез специален подемник, а на изкачване в траурната зала за поклонения е бил превръщал в затворена херметически камера.

Тялото на български първи комунистически лидер се пазело в мавзолея до 1990 г. август месец, когато е кремирано и погребано в Централните софийски гробища.

Кога е разрушен мавзолеят

Мавзолеят Георги Димитров е взривен края на 1999 г., отново август месец по нареждане със заповед на строителния министър по това време.

За първата детонация е известно, че не постига желания ефект. Този първи удар не успява да разруши сградата изцяло сградата. Направени са направени няколко експлозии, които водят до разрушаване на монумента.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ