HomeИнтересноБългарияПомните ли, къде се намираше "триъгълникът на смъртта" в България

Помните ли, къде се намираше “триъгълникът на смъртта” в България

Триъгълникът на смъртта, няма да питаме, дали сте чували за него. Нека ви разкажем откъде и как е произлязъл термина.

Какво е “триъгълникът на смъртта”

Този термин е широко разпространен и е жаргонен. Той се използва, сред военнослужещите в Българската армия. Измислен е в началото на 1960-те и се употребява до края на 1990-те години.

Триъгълник на смъртта – така се казва на 3-те района от военни поделения намиращи се:

Град Грудово (днес Средец, шестнадесети мотострелкови полк),  Елхово (дванадесети мотострелкови полк) и граничното село Звездец (тридесет и трети мотострелкови полк) разположено в Югоизточна България.

Откъде произхожда терминът „триъгълник на смъртта“

Триъгълникът на смъртта се появява като термин, сред българските войници заради близостта на 3-те армейски поделения до границата с Турция и отдалечеността им от София, столицата.

Военната служба в 3-те поделения е приемана за много тежка в резултат от факта, че от периода на използване на термина, Народна република България е член на Организацията на Варшавския договор, а презграничната Турция, тогава е считана за основен противник на страната и член на Организацията на Северноатлантическия договор.

Наред с тази тежка военна служба известните 3 казармени района се отпуска и в домашен отпуск. Част от българските военни, взели участие в Пражката пролет на 1968, са точно от Триъгълника на смъртта.

Триъгълникът на смъртта в наши дни

Днес тези три поделения са закрити и в тях са изпращани основно млади офицери, целящи за военна успешна кариера. В някое от 3-те поделения са пращани и голяма част от наборните военнослужещи, провинили се в някакви военни поделения за страната.

Терминът става още по-популярен в българската армия през 1970-те и 1980-те години, когато командирите заплашват войниците с командироване именно в „Триъгълникът на смъртта“. И така, терминът се превръща в нарицателно за тежката военна служба, дори днес при наборните войници, които никога не са служили в нито един от трите района.

На какво още казват: “Триъгълникът на смъртта в България”

Едно място на тежката катастрофа също е наречено българския триъгълник на смъртта.

То обхваща пътят, който отнел животите на осемнадесет души в четвъртък, на 7 срещу 8-ми декември 2006 г.

Мястото се намира близо до град Русе. Така той си печели титлата: “триъгълник на смъртта”.

Преди дванадесет години тежка автобусна катастрофа отнела живота на двадесет и девет румънци. Малко по-късно и други намират смъртта си в поредица от пътни инциденти.

Смъртоносният участък в този участък, макар и да има сравнително добро качество, са обясними с това, че е твърде тесен. Предполага се, че именно това е главната причина за множеството катастрофи. Към днешна дата този участък е с доста ограничителни скоростта табели, предупреждаващи за опасния терен.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ