HomeИнтересноБългарияВ коя наша планина се намира връх Кабул

В коя наша планина се намира връх Кабул

Родината ни, България има стотици емблематични забележителности и места, които трябва да се видят. По всеки един от тях може да направим запомняща се обиколка, да изминем чуден маршрут. За да ви улесним при вземане на решение, къде да отидете в зимния сезон, решихме днес да се спрем на връх Кабул.

Ако искате да разгледате само някои от забележителности на българските планини, то помислете за посещение на връх Кабул.

В коя наша планина се намира връх Кабул

Кабу̀л е връх в северозападния дял на Рила. Неговата височина е 2531 m. Билото на върха е заето от обширни пасища. На запад и на север се спускат полегати склонове, а източната му страна представлява отвесна скална стена. От подножието на Кабул извират няколко притока на река Джерман. Върхът Кабул е най-леснодостъпен от юг-югоизток.

Какво интересно има за връх Кабул

Този издигащ се в северозападния дял на Рила планина, връх Кабул, освен, че има интересното име, носи много положителен заряд и притежава невероятен чар! Неговото разположение му предоставя панорами, с които могат да се похвалят малко Рилски върхове. Такива само могат да задоволят капризното човешко око и на най-опитния планинар.

Дори в еднодневен маршрут ще е добре и достатъчно да се докоснете до цялата магия, която предлага планината. Може да се изкачите до най-високата точка по най-щадящия маршрут, а след това да се спуснете към величествената долина на река Скакавица и да видите най-високия водопад в Рила. Нарича се водопад Скакавица и висок цели 70 метра!

В заключение:

В случай, че планирате зимна екскурзия и държите на комфорта, поглезете сетивата си и се подайте на желанията.

Планирайте си по-дълга екскурзия или тематична обиколка (например до религиозни светилища или необичайни природни паметници). Позволете си екскурзия, която ще ви достави максимални впечатления и положителни емоции.

Връх Кабул, определено трябва да е в списъка ви!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ