HomeИнтересноБългарияПомните ли кога е била последната смъртна присъда в България

Помните ли кога е била последната смъртна присъда в България

Знаете ли, кога смъртното наказание в България е премахнато, а от кого? Нека, преди да разбулим отговорите на тези въпроси да си припомним, кога е била последната смъртна присъда в България.

Прилагане на смъртното наказание по света

Използването на смъртно наказание в света присъства на всички континенти, но в рамките на няколко десетилетия много страни премахнаха такова наказание.

През 2021 г. 141 държави са премахнали смъртното наказание в законодателството или практиката си, но 54 държави все още го прилагат. Броят на екзекуциите, регистрирани през 2019 г., е най-ниският от най-малко десетилетие, като цифрата спадна допълнително, през следващата година поради пандемията Covid-19.

През 2020 г. най-малко 18 държави са изпълнили екзекуции, докато 54 държави са изпълнили смъртни присъди.

Кога е премахната смъртната присъда в България

Смъртното наказание в България е премахнато на 12 декември 1998 г., като последната екзекуция на диверсанта Георги Алински е изпълнена на 4 ноември 1989 г. Парламентът на България въвежда мораториум на 7 юли 1990 г. Протокол номер шест от Европейската конвенция за правата на човека влезе в сила на 1 октомври 1999 г.

Забележителни екзекуции през 20-ти век

“ … къде бях чел как един осъден на смърт ,

 един час преди да умре ,

говори или мисли…

Фьодор М. Достоевски

През 1849 г. Достоевски е осъден на смърт, чрез разстрел от Военния съд заради участие в заговор срещу императора. Водещи причини са разпространение на забраненото писмо, написано от литератора Белински до Гогол и активно участие в кръга на Петрашевски. На 22 декември малко преди изпълнението на присъдата пристига съобщение, което гласи, че писателят е помилван.

В България един от случаите, за които не пристига телеграма за помилване, е делото по повод паметен с изключителните си мащаби обир в град Хасково от 25 януари 1984 г. на стойност 182 829 лева. Извършителите Стефан Иванов Атанасов и Веселин Георгиев Славчев успяват да се укрият до момента, в който парите “случайно” не изскачат, набутани в бидони във вилната зона на града. Присъдата на първа инстанция е 25 години. Двамата подсъдими нямат подобен късмет с втората, която се оказва фатална за тях. Те са осъдени на смърт чрез разстрел. Четири години по-късно ситуацията в страната е напълно променена.

През септември 1989 г. Жельо Желев отменя с указ смъртното наказание. Решение, което за хората тогава е символ на духа на новото време, заредено с  надежда за демокрация и права на човека.

Последната смъртна присъда в България

На 4 ноември 1989 г. е изпълнено последното смъртно наказание в България срещу дърводелеца Георги Алински от Самоков, позволил си да взриви един от стълбовете на лифта в Боровец с цел сaботаж на състезанието за европейската купа по ски. Заради това е осъден на смърт като системен диверсант срещу народната власт. Четири дни преди Тодор Живков да бъде свален от власт самоковецът е разстрелян.  Преходността на събитията в кратки интервали говори за променливите общочовешки ценности, нестабилни да отстоят на времето. Макар да не е нужно да отсъждаме за или против смъртното наказание, неминуемо човек се запитва къде е правдата. Дни по-късно ситуацията в страната е тотално различна. Вече нямало място за такава екзекуция.

Източници: Уикипедия, свободна енциклопедия

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ