HomeИнтересноИнтересни фактиРазберете от кого е музиката на филма Гладиатор

Разберете от кого е музиката на филма Гладиатор

Когато става въпрос за филмови саундтраци, Гладиатор е един от великите за всички времена. Епичната музика на Ханс Цимер перфектно улавя величието и драмата на класическия филм на Ридли Скот.

Ако сте фен на филма или просто на епичната музика като цяло, ще искате да прегледате тази класация. Тук са всички песни от саундтрака на Gladiator:

 1. Потомство (Progeny) – Ханс Цимер

Това е една от най-мощните и вълнуващи песни в целия албум. Тя разполага с масивен хор, задвижващи перкусии и извисяващи се струнни, които ще ви накарат да настръхнете. Progeny е идеалният начин да започне тази класация. Това е епична песен, която задава тона на останалата част от албума.

 1. Житото (The Wheat) – Ханс Цимер и Лиза Джерард

Музиката е написана от Лиза Джерард и Ханс Цимер. Тя е една от най-красивите песни в албума. Гласът на Джерард е ангелски, както винаги и идеално придружава визуализацията на филмите.

 1. Битката (The Battle) – Ханс Цимер

Друг епос на Ханс Цимер е Битката. Това е една от най-ударните песни в албума и перфектно улавя усещането за битка. Хаотично е, спира сърцето и ще ви остави без дъх.

 1. Земята (Earth) – Лиза Джерард

Това е една от по-тихите песни в албума, но е не по-малко красива. Земята улавя чувството на чудо и страхопочитание, което изпитваме, когато гледаме нашата планета. Тя е едновременно огромна и интимна, и ще остане с вас дълго след като албумът приключи.

 1. To Zucchabar – Ханс Цимер

Друга страхотна песен в саундтрака на гладиатора е To Zucchabar. Тази песен има страхотен ритъм и е много закачлива. Според Return of Rock, ще ви вдигне адреналина. Песента е дело на Ханс Цимер и Дживан Гаспарян. Вокалите на артистите и използваните инструменти правят тази песен една от най-добрите във филма.

 1. Patricide – Patricide & Hans Zimmer

Patricide е друга страхотна песен на Клаус Баделт и Лиза Джерард. Тази песен е много силна и емоционална. Ще ви накара да почувствате болката и страданието на героите във филма. Песента е много добре направена и е чудесно допълнение към филма.

 1. Императорът е мъртъв (The Emperor Is Dead) – Ханс Цимер

Със смъртта на императора всяка надежда изглежда загубена за Максимус и бунтовническата армия. Според експертите, тази песен отразява отчаянието в кадрите от филма, чрез своята бавна, мрачна мелодия. Тя пасва идеално на сцената, в която Максимус разбира, че жена му и синът му са убити.

 1. Мощта на Рим (The Might of Rome) – Ханс Цимер и Лиза Джерард

Това е още една от онези песни, които просто ви нагнетяват за битка. Включва много пеене и епични инструментали, които ви карат да се чувствате като част от нещо по-голямо от вас самите. Това е перфектната песен, за да сте готови да поемете всичко, което ви попадне. Песента описва сцените на битка и усещането да се бориш за нещо, в което вярваш. Именно заради това пасва така идеално на филма.

 1. Сила и чест (Strength and Honor) – Ханс Цимер

Когато мислите за песните от саундтрака на гладиатора, Сила и чест е мелодия, която винаги ще „щрака“ в ума ви. Това е една от най-емоционалните песни в албума, но и една от най-вдъхновяващите. Според филмови следи тази песен е за това да продължите да се борите, дори когато чувствате, че не можете, и ще ви даде тласъка, от който се нуждаете, за да преминете през трудни времена. Текстът е невероятно вълнуващ и ще остане с вас дълго след като песента свърши. Особено припевът е невероятно силен и ще ви накара да се почувствате така, сякаш можете да поемете всичко. Ако имате нужда от мотив или просто искате да се почувствате като гадняр, това е песента за вас.

 1. Reunion – Лиза Джерард и Клаус Баделт

Това е песен от Лиза Джерард и Клаус Баделт. Ще откриете, че песента е много успокояваща. Това е една от малкото песни в саундтрака, която не е пълна с екшън. Песента включва вокалите на Лиса Джерард, която е известна с работата си с групата Dead Can Dance.

 1. Роби на Рим (Slaves to Rome) – Ханс Цимер

Тази песен има добър ритъм и дори доста закачлив за кадрите с роби. Текстовете са мрачни. Тя се слива добре със сцените, които се използват във филма. Hans Zimmer и Bruce Fowler демонстрират своето лирично майсторство. Според експертите техническа гледна точка е страхотна песен. Качеството на продукцията е първокласно и текстовете са добре написани.

 1. Варварска орда (Barbarian Horde ) – Ханс Цимер

Варварската орда е друга песен в саундтрака на гладиатора, която е много силна. Направено е от Ханс Цимер и Ник Глени-Смит. Песента е идеална за сцената във филма, където римската армия атакува варварското село. Песента е много интензивна и има много енергия.

 1. Не съм ли милостив? (Am I Not Merciful?) – Ханс Цимер

Това е друга песен на Hans Zimmer, която е невероятно силна. Описва момента, в който Комод осъзнава, че не е толкова милостив, колкото си е мислил. Това е красива и смразяваща песен, която помага да се зададе тонът на филма.

 1. Елизиум (Elysium) – Лиза Джерард

Лиза Джерард и Клаус Баделт направиха тази песен и тя пасва добре на филма. Тя е натрапчиво и носи чувство на загуба. Текстът е на латински, което го прави още по-загадъчен. Той улавя емоцията по перфектния възможен начин.

 1. Почитайте го (Honor Him (From Gladiator)) – Ханс Цимер

Сред най-великите песни от саундтрака на Gladiator е песента Honor Him. Тази песен е емоционална и отдава силна почит към Максимус Децимус Меридиус. Текстовете са невероятно трогателни и ще ви накарат да настръхнете. Песента се изпълнява от хор, ръководен от Ханс Цимер и с участието на Лондонския симфоничен оркестър. Истински шедьовър.

 1. Сега сме свободни – Ханс Цимер, Лиза Джерард и Гавин Грийнауей

Трябва да признаем, че тази песен е идеална за филма. Има толкова възвисяващо и овластяващо послание, което говори на човешкия дух. Текстът е красив, а мелодията е незабравима. Това е вид песен, която те кара да искаш да се изправиш и да завладееш света. Артистичността на Гавин Грийнауей и The Lyndhurst Orchestra е добре показана и това е една от причините саундтракът да е толкова успешен.

В заключение:

Саундтракът на Gladiator е шедьовър. Всяка песен е перфектно изработена и пасва перфектно на филма. В него ще откриете, че всеки един от тях е перфектно допълнение към филма. Всички те работят заедно, за да създадат едно незабравимо изживяване.

Насладете му се!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ