HomeИнтересноРазберете какво е значението на "Червената Луна"

Разберете какво е значението на “Червената Луна”

“Кървавата луна” и затъмненията й винаги са будели страх, че дори ужас, у хората. От една страна това се дължало на религиозни вярвания и някои фактори свързвани с висшите сили.

Така, например древните вярвали, че когато луната става червена, тя пролива кръв от раните на нечисти духове. В древен Китай се е смятало, че дракон поглъща луната и в резултат на това има затъмнение. Египтяните смятали, че интригите на злия бог Сет са повод луната на става кървава, а древните германци твърдели, че луната е погълната от огромен вълк.

Какво реално означава “Червената Луна”?

По право Луната с астрономическо тяло, тя не е звезда и не излъчва никаква светлина. От Земята може да се види слънчевата светлина, която се разлива от повърхността й.

И така, бялото е съвкупност от всички цветове на дъгата, които се виждат само щом светлинните лъчи минат през призма. Именно това е „призмата“, която се превръща на земната атмосфера, преминавайки през светлината и така е отразена на лунната повърхност, която най-често виждаме като бяла.

Понякога Луната става червено-оранжев или червена на цвят.

Защо Луната е червена?

Това е в резултат, че, преминавайки през „непрозрачна“ и замърсена атмосфера, почти всичките цветове се разпръскват (това важи особено за зелено и синьо). И по този начин червените нюанси достигат до Земята, създавайки усещане само за Червената Луна.

Луната в близост до хоризонта

В това положение лъчите, които се отразяват от нея, преминават през редица “препятствия” (прах, въздух, пара) и всички, почти се разсейват (с изключение на червения цвят).

Това се наблюдава всяка сутрин и вечер, но понякога от облаците и интензивна слънчева светлина не виждаме голямата изгряваща луна и невинаги можем да определим цвета й. И така, спътникът се издига над хоризонта през нощта, а ние го виждаме в бяло.

Червената Луна при замърсена атмосфера

При вулканично изригване, когато има голям смог или след силен горски пожар, също може да видите червена луна. Слънчеви лъчи ще се разпръснат в дима и виждаме само червената част.

При пълно лунно затъмнение

Това е събитие, при което Луната се скрие зад Земята. Докато трае затъмнението слънчевите лъчи продължават да попадат по лунната повърхност, но заради нейното положение изглеждат в червено.

Спътникът на Земята най-често е блед, а цветовете се променят от златисто до кървавочервено. Това явление става рядко. Като следващото такова се предвижда да се случи на 25 април 2032 г. До тогава още 3 такива затъмнения ще има рамките на 1,5 години. Това събитие няма да може да се види от всяка точка на планетата ни.

И така, цветът на луната не се променя никога, а това как го възприемаме зависи само от положението й над хоризонта и нивото на замърсяване на земната атмосфера.

Влияе ли червената луна на човек?

Дори учените да не приемат това за мистика в самото явление луната да става кърваво червена, има някакви символики. Такива са наблюдавани по отношение на:

броят катастрофи по пътищата се увеличава (най-вече през нощта);

при някои хора раздразнителността и нервността зачестяват;

влошава се състоянието на неуравновесени и психично болни хора.

В заключение:

Цветът на луната се променя, според това, каква е позицията на спътника, спрямо Слънцето и Земята, какво е магнитното поле на Земята и как се променя. Последното оказват влияние при приливи и отливи в океана, а както знаем човек се състои от 80% вода, при което е изложен и на невидими сили от космоса.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ