HomeИнтересноБългарияТоп 10 чудодейни места в България, които всеки трябва да посети

Топ 10 чудодейни места в България, които всеки трябва да посети

Музеи, увеселителни паркове, красиви природни забележителности и много други забавления. Всичко това можете да намерите в България!

Топ 10 чудодейни места в България, които помагат на нуждаещите се

Много неща си струва да посетите в страната. Те са толкова много, че може би не знаете откъде да започнете! Ще улесним избора ви с днешната статия.

„Любовната пейка“

Югозападно от Дряновския манастир се намира скален масив Боруна. Покрай него се вие ​​Дряновската екопътека. По тази пътека ще откриете три тераси с пейки, от които се разкриват спиращи дъха панорамни гледки към манастира, който остава далеч под вас, величествените скали, в които е сгушен и каньоните на реките Дряновска и Андъка. На втората тераса е разположена “Пейката на любовта”. От манастира се стига за около 10-15 минути.

Парк “Мини България”

Чували ли, сте за музея Мини Европа в Брюксел? Е, в България има подобна атракция – музей на миниатюрите „Мини България“! Представя най-забележителните места и сгради в България от няколко епохи.

Сред тях са храм-паметникът “Св. Александър Невски” в София, Народният театър “Иван Вазов” в София, Рилският манастир, Бачковският манастир, крепостите и дворците на България и много други.

Амфитеатърът и Акведуктът на Филипопол в гр. Пловдив са представители на римската епоха на територията на България. Може да проследите развитието на българската държава от Първото българско царство, представено с макет на Голямата базилика в сърцето на тогавашната столица Плиска, през Второто българско царство във Велико Търново, като разгледате крепостта Царевец и така до тук ден, достигайки до макетите на пл. Независимост” в София и летището във Варна.

Само в „Мини България” само за една разходка можете да посетите всички дворци-резиденции на българските царе, като двореца „Врана” в София, „Евксиноград” във Варна и „Царска Бистрица” в Боровец, но и този на румънската кралица – „Тихото гнездо” в Балчик.

Миниатюрите са изработени от 10 мм пластмаса, в мащаб 1:25 и с технологии, позволяващи почти 90% съвпадение с оригинала. Повечето детайли са направени на 3D принтери. Изработката на модел отнема от 1 до 6 месеца.

Музеят се намира точно под Балдуиновата кула на крепостта Царевец. Заема площ от 12,5 дка, а пред парка има паркинг и автобусна спирка.

Разходката из парка отнема не повече от четиридесет минути.

Замъкът Равадиново

Замъкът на Равадиново е една от най-популярните забележителности в България. Намира се вляво от пътя, преди село Равадиново. Замъкът не е автентична историческа сграда и все още се строи.

Той е сбъдната мечта на Георги Костадинов Тумпалов – архитект, проектант и строител. Замъкът заема площ от 20 дка, а за изграждането му са използвани 20 000 тона мраморизиран варовик, изваден от Странджа планина. Покривът на сградата има формата на православен кръст, който символизира вяра, любов и преданост. Замъкът е украсен с мед и месинг, стените му са обрасли с бръшлян.

Замъкът „Влюбен във вятъра“ има няколко дълбоки езера с лебеди, парк, параклис и изба. В градините с няколко хиляди екзотични дървета, цветя и други растения свободно се разхождат пауни, което допринася за приказната атмосфера.

Камъкът, от който е построен, съдържа следи от микро диаманти. Затова през различните части на деня сградата мени цвета си. Така, сутрин е с нюанс на розово, през деня е бяла, а на пълнолуние свети.

Дворец Балчик

Архитектурно-парковият комплекс „Двореца” се намира на около 2 км югозападно от центъра на Балчик. Включен е в 100-те национални туристически обекта и е известен още като Балчишкия дворец.

Историята му започва в началото на 20 век, след Междусъюзническата война.

Най-важният природен елемент на двореца е кристално-чистата вода на изворите „Бял кладенец” и „Чатал чешма”. Течеше през малка долина и задвижваше воденичните колела на мелниците в района.

В архитектурата на двореца се преплитат старобългарски, готически, ориенталски и мавритански елементи. Пътят към двореца се спуска между два реда каменни стени и спира пред главния вход на наблюдателната кула. В двора е построен параклисът Стела Марис.

Други популярни забележителности включват Божествената градина, градината на английския двор, висящите тераси, гробницата на кралица Мария и др.

Малкият огън

Пожарището е край село Камен бряг. Хиляди хора от цялата страна се събират там на Джулай морнинг (1 юли), а през лятото туристи се събират да пеят и да свирят на китари.

Планетариум – Смолян

Планетариумът е една от най-посещаваните забележителности в града, а за последните 48 години е имал, около 3 000 000 души.

Едно от най-интересните неща е „сърцето“ на планетариума. Представлява околозвездна зала с куполообразен таван, който пресъздава точно копие на истинското звездно небе.

Планетариумът е оборудван със специална технология, която пресъздава движението на небесните тела в Слънчевата система.

Исторически парк

Най-големият исторически парк в света беше открит през 2019 г. край Варна. Проектиран е като голям комплекс и обхваща площ от над 500 декара. Историческият парк предлага интерактивно пътешествие до 10 000 години във времето, през петте епохи на човешката цивилизация, оставили следи по българските земи.

Аквапарк Нептун

Аквапарк Нептун в Равадиново се намира на 5 км от Созопол. Разполага с множество водни пързалки и най-големия и безопасен детски пратер в страната. Съоръженията са на площ от 50 000 кв.м.

Звук и светлина

„Звук и светлина” е музикално-светлинен спектакъл, който се провежда всяка година от 1985 г. във Велико Търново.

Идеята за спектакъла е от края на шейсетте години на миналия век. Тогава НС Велико Търново организира и планира развитието на старата столица като исторически, културен и туристически център.

Оборудването за шоуто включва 630 км кабелна мрежа, разположена на площ от над 100 дка, 2400 цветни прожектора, 140 светкавици и 6 истински камбани с тегло от 600 кг до 6 тона. Всичко е включено в компютърно управлявана система за представяне на тази уникална атракция. Над 10 милиона лева са инвестирани в изграждането на аудио-визуалното шоу.

Астрономическа обсерватория – Рожен

Освен Планетариума, в България се намира и Националната астрономическа обсерватория Рожен.

Това е един от символите на региона и от години привлича много българи и чужденци! Тя е и най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите.

Астрономическата обсерватория се намира в Родопите, над местността Рожен, откъдето идва и името ѝ. Построена е на връх Дух, край Чепеларе и е официално открит на 13 март 1981 г.

Вътре има 4 телескопа. Редовната мониторингова дейност по научните програми датира от септември 1980 г. Това е най-голямата еднократна инвестиция на България в научна инфраструктура (над 12 млн. лв.).

Друг интересен факт е, че НАО – Рожен е единствената обсерватория в света, на чиято територия има сграда с религиозни функции. Наложило се църквата „Света Троица“ да бъде съборена, за да се направи голяма рампа за снимки на делегациите, пред обсерваторията.

Заключение

И с тези 10 невероятни дестинации в България… нашият списък изобщо не е изчерпателен! Има толкова много други места, които си струва да се видят в окръга. Може би ще ви запознаем с тях в следващи статии. До тогава, останете на линия и се информирайте винаги, чрез POZNANIETO.BG.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ