HomeИнтересноБългарияКаква е връзката между Филип Македонски и град Пловдив

Каква е връзката между Филип Македонски и град Пловдив

Пловдив е известен като „Градът на тепетата“, защото е бил построен на шест хълма, първоначално на седем. Разположен на кръстопътя между Запада и Изтока в плодородната равнина на Тракия, той е дом на много различни народности от древни времена.

Пловдив се намира в регион на южна централна България по бреговете на река Марица, между Стара планина и Родопите.

България, впечатлява туристите и посетителите си с много неща, а едно от тях е Пловдив. Той ще надмине очакванията на всеки. Този град стана много популярна туристическа дестинация, през последните няколко години.

Какво още трябва да знаете за град Пловдив

Между другото, знаете ли, че Пловдив е най-старият град в Европа, който е бил непрекъснато населен от 6. хилядолетие пр. н. е.?

В него има жилищни къщи, датиращи от средата на 18 век. Може да се зърне дори асиметрична двуетажна къща, чиято последна реставрация е завършена през 2017 г., когато къщата е наградена за „Сграда на годината“. Запазени са почти 2/3 от първоначалния вид.

Каква е връзката между Филип Македонски и град Пловдив

И така, вместо да се разпръсваме измежду стотиците забележителности в този град, нека насочим погледа към връзката между Филип Македонски и град Пловдив.

Паметникът на Филип II Македонски, който е бащата на Александър Велики е построен през 2004 г. Той е спонсориран от солунската община, Гърция.

Кой е построил паметникът на Филип Македонски

Внушителната скулптура е дело на Кирил Найденов. Първоначално паметникът е бил разположен, пред централния вход на Римския стадион в центъра на Пловдив. През април 2012 г., поради ремонт на Римския стадион, паметникът е преместен пред Общински съвет – Пловдив.

Още за връзката между Филип Македонски и град Пловдив

Паметникът на Филип II Македонски, баща на Александър Велики, както вече споменахме е издигнат през 2004 г. благодарение на подкрепа от страна на гръцката община Солун. Филип II Македонски завладява някогашния тракийски град Евмолпия и му дава името – Филипополис (днешен Пловдив).

Първоначално монументът се намирал, пред Римския стадион, но поради ремонт на стадиона по-късно е преместен, пред Общинския съвет на Пловдив. Това невероятно произведение на архитектурата със сигурност е гледка, която си струва да видите, ако някога се разхождате из Пловдив. Също така е само на няколко крачки от Цар Симеоновата градина.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ